Datele publicate joi, 5 noiembrie, de către biroul european de statistică Eurostat indică faptul că transportul feroviar de pasageri a scăzut în toate statele membre UE în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în contextul pandemiei. România stă totuşi bine la acest capitol: declinul înregistrat în ţara noastră a fost unul dintre cele mai mici înregistrate la nivel european.

România a înregistrat un număr de 9,067 milioane de pasageri care au călătorit cu trenul în perioada aprilie-iunie 2020, cu 7,943 milioane mai puţini faţă de 17,010 milioane pasageri în perioada similară a anului trecut, ceea ce înseamnă un declin de 47%.

Bulgaria şi Olanda au fost singurele state membre UE unde declinul procentual al pasagerilor transportaţi cu trenul a fost mai mic decât în România. Bulgaria a înregistrat un minus de 37%, iar Olanda un minus de 0,2%.

Irlanda, Franţa şi Spania, ţările europene cu cele mai mari scăderi la acest capitol

Cele mai mari scăderi în numărul de pasageri transportaţi cu trenul au fost înregistrate în: Irlanda (minus 94%, sau 11,7 milioane de pasageri mai puţini), urmată de Franţa (minus 78%, sau 262,6 milioane de pasageri mai puţini), Spania (minus 78%, sau 125,3 milioane de pasageri mai puţini), Luxemburg (minus 78%, sau 4,9 milioane de pasageri mai puţini) şi Italia (minus 77%, sau 173,4 milioane de pasageri mai puţini).

Singura excepţie de la aceste scăderi dramatice a fost Olanda, unde transportul feroviar de pasageri a rămas practic stabil, fiind înregistrat un declin de doar 0,2%. Un număr de 97,271 milioane de pasageri au călătorit cu trenul în Olanda în trimestrul al doilea al acestui an, cu 198.000 mai puţini decât în perioada similară a anului trecut, scrie Agerpres.

În cifre absolute, Germania este pe primul loc în UE când vine vorba de numărul pasagerilor transportaţi cu trenul, cu 295 milioane pasageri în trimestrul al doilea, chiar dacă a suferit o scădere de 59% faţă de 725 milioane pasageri în trimestrul al doilea al anului trecut.

Sursa foto: INQUAM Photos, Mircea Manole