Agnes Tirop, deținătoarea unui record mondial la atletism, a fost găsită moartă în casa sa din Kenya. Sportiva avea doar 25 de ani.

Țara a pierdut o bijuterie, au spus reprezentanții Comitetului Atletic din Africa, citați de publicația The Guardian.

Conform Federaţiei de atletism din Kenya (AK), pe trupul atletei au fost identificate urme de înjunghiere. Moartea este catalogată ca fiind suspectă, iar soţul acesteia este bănuit că ar fi înjunghiat-o.

„Soțul ei este încă în libertate, iar investigațiile preliminare ne spun că acesta este suspect, deoarece nu poate fi găsit. Poliția încearcă să-l găsească pe soțul ei, astfel încât acesta să poată explica ce s-a întâmplat cu Tirop. ”, spun reprezentanții poliției.

Photograph: Ibraheem Al Omari/Reuters

Ancheta este încă în desfășurare

Reprezentanții Federației de Atletism din Kenya spun că încă se lucrează la anchetă.

„Poliţia lucrează la acest caz pentru a obţine mai multe informaţii privind circumstanţele morţii. Kenya a pierdut o mare stea a atletismului, sportiva care a avut poate cea mai rapidă evoluţie în cursele de pistă”, se arată într-un comunicat al AK.

„Încă lucrăm pentru a afla detalii”, au spus aceștia adăugând că Tirop era una dintre stelele în ascensiune din atletismul mondial.

Atleta Agnes Tirop a bătut recordul mondial în cursa de 10 kilometri chiar luna trecută. Cursa a avut loc în Germania, iar Tirop a depășit cu 28 de secunde recordul precedent deținut încă din 2002 de marocanca Asmae Leghzaoui. Tirop a mai fost de două ori câtigătoare a medaliei de bronz la campionatele mondiale. La olimpiada din Japonia, ea a reprezentat Kenya în cursa de 5.000 de metri și a terminat pe locul 4.

Luna trecută, la Herzogenaurach (Germania), în cadrul unui eveniment organizat de firma Adidas, Agnes Jebet Tirop a stabilit un nou record al lumii la 10.000 m, cu timpul de 30 min 01 sec. Vechiul record în această probă îi aparţinea din 2002 marocancei Asmae Leghzaoui (30 min 29 sec).