Tragedia momentului în România! L-ai văzut în mai multe filme celebre. Maestrul a încetat din viaţă

Cascadorul Vasile Popa, cunoscut sub numele de Țeavă, a murit duminică seara, cu câteva zile înainte de a împlini 74 de ani. Acesta a fost boxer la Dinamo dar după ce regizorul Sergiu Nicolaescu l-a remarcat la un meci, a devenit cascador. Vasile Popa a jucat apoi în peste 400 de filme.

Amintim că la marele cutremur din 1977, acesta a participat, alături de colegii cascadori, la descoperirea supraviețuitorilor din blocurile dărâmate din București.

”Am scos 24 de oameni de la blocul Scala!”, rememora Popa, cel care a fost martor la moartea eroică a colegului său Tudor Stavru, la blocul Nestor.

Vasile Popa a jucat alături de actori și regizori români consacrați precum: Sergiu Nicolaescu, Mircea Vieroiu, Savel Steopu, Geo Saizescu, Nicolae Mărgineanu, Mircea Danieliuc, Dan Pița și alţi regizori cu renume, Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Horațiu Mălăele, Florin Piersic, Jean Constantin, Ion Besoiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Vladimir Guăitan etc.

Mesaj de adio din partea Asociației Cascadorilor Profesioniști din România

Asociația Cascadorilor Profesioniști din România a trimis un comunicat de presă prin care aduce un mesaj de adio lui Vasile Popa.

“Avem obligația morală de a continua și dezvolta ceea ce maestrul și mentorul nostru, Popa Vasile, ne-a dăruit: PROFESIONALISMUL, CURAJUL, SOLIDARITATEA ȘI PRIETENIA LUI.
BUNUL DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN LINIȘTE ȘI PACE PE MAESTRUL „ȚEAVĂ”!

Suntem profund îndureraţi de dispariţia dragului nostru mentor, coleg și prieten, maestrul POPA VASILE, omul care ne-a dăruit dragostea, curajul și profesionalismul său artistic, caracterul și puterea de a înfrunta moartea în realizarea actului artistic. A fost în permanență un erou omniprezent în multiplele acţiuni umanitare la care a participat pentru salvări de vieţi omeneşti (la cutremurul din 1977, Revoluţia din Decembrie 1989, inundaţii, deszăpeziri și alte activiăți sociale de voluntariat). Maestrul „ȚEAVĂ” , a fost și va rămâne pentru noi cascadorii, omul care ne-a modelat în arta cinematografică. Un om modest și simplu, incontestabil. O figură a portretului cinematografic extrem de realistă și expresivă, „ȚEAVĂ”, a fost un artist complet, inovativ și inventiv în aproape toate domeniile artistice de acțiune (cascador, actor, coordonator și bun profesor al mişcării scenice).

Mare sportiv de performanță și unul dintre cei mai buni boxeri ai clubului Dinamo. Toate aceste opere au fost create cu mesaje și forme educative, transmiţând adevărata și reala expresivitate
a personajului în care a fost distribuit. Mesajele și creațiile sale artistice, precum și implicarea sa în anumite fenomene sociale din punct de vedere educativ, au contribuit definitoriu în formarea și
dezvoltarea artei cinematografice la nivel naţional și internaţional.

Arta filmului romanesc va fi mult mai săracă fără „ȚEAVĂ”, la fel și pentru noi cascadorii”, precizează Asociația Cascadorilor Profesioniști din România, într-un comunicat.

Foștii colegi ai lui Vasile Popa informează că trupul neînsuflețit al maestrului va fi depus la Sf. Biserică – Hramul Adormirii Maici Domnului din localitatea Brezoaiele (Bulgaru), jud. Dâmbovița. Înmormântarea va avea loc Marți, 09.03.2021, orele 13:00.

Sursă foto reprezentativa : Dreamstime