Doliu uriaș în toată Europa. Un antrenor de legendă, cu rezultate fabuloase în cariera sa, a încetat din viață. Toată lumea a rămas mască la aflarea teribilei vești. A fost idolul unei întregi generații de fani care s-au bucurat de performanțele sale uluitoare.

Fotbalul european este în doliu

Fotbalul european și toată Europa sunt în stare de șoc de la aflarea veștii că un mare antrenor a plecat în lumea celor drepți. Este vorba despre fostul antrenor al echipei scoţiene Dundee United, Jim McLean. Acesta a încetat din viaţă la vârsta de 83 de ani, scrie Reuters, care citează o declaraţie a premierului Scoţiei.

McLean a scris istorie pe banca lui Dundee United

Ca antrenor, Jim McLean a condus echipa spre cel mai mare succes al său, obţinând singurul titlu naţional, în 1983, când a întrerupt dominaţia formaţiilor din Glasgow (Celtic şi Rangers), a ajuns în semifinalele Cupei Campionilor Europeni (1984) şi în finala Cupei UEFA (1987). În drumul spre finală, Dundee United a trecut de FC Barcelona şi Borussia Moenchengladbach, şi chiar dacă a pierdut trofeul în faţa lui IFK Goteborg, Dundee United a primit premiul FIFA pentru Fair-Play.

”Jim a fost parte integrantă a istoriei noastre, ne-a adus în prim-planul fotbalului european. A fost pur şi simplu un titan al clubului Dundee United, preţuit de toţi fanii clubului din întreaga lume. Ne va fi dor de el”, se arată într-un comunicat al grupării.

Cu McLean pe banca tehnică, Dundee United a cucerit Cupa Ligii Scoţiene în 1979-80 şi 1980-81. Jim McLean a fost antrenor al echipei timp de 22 de ani, înainte de a se retrage în 1993. În prezent, Dundee United este pe locul 5 în campionatul Scoţiei.