Toți cei care ai centrale de apartament au dat lovitura! Gazele pe piaţa din România s-au ieftinit, ca urmare a creşterii producţiei interne. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

El a explicat că producţia Romgaz a crescut cu 10%, după ce a fost întărită echipa managerială, care a decis deschiderea unor sonde.

„Preţul din iarna 2020 va fi mai mic decât 2019, asta cu certitudine”, a mai spus ministrul.

În plus, ministrul a arătat că la 1 iulie, piaţa gazelor s-a liberalizat şi a fost schimbată obligaţia de piaţă centralizată cu un gas release program, unde s-a legat preţul gazelor din România de preţul bursei regionale de la Viena, Baumgarten.

„Aşa cum am preconizat, oferta de gaze din România este mai mare decât cererea şi, evident, avem o ieftinire a preţului gazelor, ajungând sub preţul bursei de la Viena, astfel că fluxul de gaze este şi de ieşire din România”, a spus Popescu, la Digi 24.

Trebuie spus că România a reluat, sâmbătă, exporturile de gaze pe ruta Arad-Csanadpalota, după o pauză de doi ani.

Despre prețul gazului a vorbit ministrul Virgil Popescu a vorbit și în luna iunie. Virgil Popescu a spus atunci că preţul gazelor plătit de populaţie va fi mai mic după liberalizare. Acesta se declară optimist în această privință și spune că de la 1 iulie nu se va mai vorbi de o creștere a prețului.

„Începând cu data de 1 iulie, preţul la gaze va fi format liber şi cred că pentru prima dată nu mai putem vorbi de creşterea preţului la gaze, ci cu cât va scădea preţul la gaze. Eu sunt foarte optimist şi o să vedeţi că avem dreptate. Preţul la gaze, în urma liberalizării, va fi mai mic decât preţul pe care populaţia îl plăteşte în momentul acesta, un preţ reglementat.

Cert este că este nevoie de o informare amplă a populaţiei, a consumatorilor casnici – ce trebuie să facă, cum pot să schimbe un furnizor foarte simplu, indiferent dacă au semnat sau nu un contract cu furnizorul din acest moment. (…) Sunt oferte mai bune pe piaţă decât ofertele celor doi mari furnizori, care deţin peste 90% din piaţă. Trebuie să mai ştie consumatorii casnici că una este distribuţia gazelor, deci cei care deţin conductele de distribuţie a gazelor, şi alta este furnizarea. (…) Tariful de distribuţie a rămas reglementat peste tot în Europa, deci acolo nu poate fi umblat”, a spus Popescu la începutul şedinţei de guvern.