Taiwanul a anunţat că într-o perioadă de 4 zile, aproape 150 de avioane de luptă ale Chinei au încălcat spaţiul aerian taiwanez, iar ministrul apărării din această ţară, Chiu Kuo-cheng, referindu-se la tensiunea dintre cele două ţări, a declarat că tensiunea dintre China şi Taiwan este la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Situație delicată între China și Taiwan

În cadrul declaraţiei de astăzi din Parlament, ministrul apărării al Taiwanului a spus că tensiunea militară dintre China şi Taiwan este la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de când el se află în armată, scrie Yeni Șafak.

„Ceea ce este pentru mine inevitabil, ca militar, este acum în faţa mea”, a spus Chiu şi, precizând că în acest moment China are forţa de a ocupa Taiwanul, a subliniat că în viitor va deţine capacitatea de a ocupa întregul Taiwan.

„Nu va începe un război atât de uşor”

Chiu a adăugat: „China va reduce costurile şi distrugerile până la cel mai scăzut nivel până în anul 2025. În acest moment are capacitatea, dar pentru că trebuie să ia şi altceva în calcul, nu va începe un război atât de uşor”.

Contribuie la escaladarea tensiunii din regiune

SUA, care acordă sprijin diplomatic şi militar Taiwanului în faţa Chinei, au criticat demersurile Beijingului. Iar China acuză Statele Unite ca prin vânzarea de armament Taiwanului şi trimitând nave de război în strâmtoarea Taiwan contribuie la escaladarea tensiunii în regiune.

Taiwanul a anunţat că este o ţară independentă, care apără libertăţile şi democraţia, iar China a declarat că, dacă va fi nevoie, va folosi forţa pentru a anexa Taiwanul teritoriului ei.