Biroruile de vot se vor închide la 19h00 (16h00 GMT), oră la care va fi publicată prima estimare a rezultatului scrutinului, bazată pe un sondaj la ieşirea de la urne în cadrul acestor alegeri urmărite cu mult interes în lumea întreagă.

Cei circa 9,9 milioane de greci înscrişi pe listele electorale sunt invitaţi să departajeze cele două principale partide care concurează, Noua Democraţie (de dreapta), care garantează menţinerea Greciei în zona euro cu condiţia unor modificări în memorandumul semnat între Atena şi creditori, şi Syriza (stânga radicală), care tocmai a început să ceară renegocierea pactului după ce susţinuse săptămâni la rând abandonarea lui.

Potrivit ultimelor sondaje oficiale apărute în urmă cu 15 zile, cele două partide sunt egale în preferinţele alegătorilor. Sondaje neoficiale anticipau joi o victorie a dreptei cu un avans de 10 % în primul tur.

Alegătorii greci au fost avertizaţi – mai mult sau mai puţin direct de numeroşi responsabili europeni – asupra rezultatului votului lor.

Renunţând la neutralitatea afişată până acum, cancelarul german Angela Merkel a estimat sâmbătă ‘important’ ca grecii să aleagă duminică o majoritate care să respecte angajamentele ţării în domeniul austerităţii.

Într-o ţară polarizată, aceasta echivalează cu susţinerea orientării de dreapta a lui Antonis Samaras, care se prezintă ca un garant al ancorării ţării în zona euro faţă de stânga radicală a lui Alexis Tsipras, oponent declarat austerităţii şi reformelor impuse de Greciei.

Christine Lagarde, director general al FMI, a considerat şi ea ‘importantă’ ‘reluarea dialogului’ de săptămâna viitoare cu Atena. Ea a indicat necesitatea de a ‘readuce conturile la zi’ după săptămânile de vid politic de după scrutinul din 6 mai care nu a fost în măsură să asigure o majoritate.

Preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker i-a invitat la rândul său pe greci ‘să fie conştienţi’ de ‘efectul devastator’ pe care l-ar avea ieşirea ţării lor din zona euro şi a UE.
SURSA: Agerpres