Marţi, 17 noiembrie, în contextul luptei împotriva pandemiei, Statele Unite ale Americii au autorizat de urgenţă un test rapid de utilizare individuală pentru detectarea COVID-19. Testul poate furniza un rezultat în doar 30 de minute, relatează AFP şi Reuters.

Un test pe care-l poţi folosi singur acasă şi care costă sub 50 de dolari

Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat folosirea acestui test, care poate fi utilizat pe cale nazală de persoane cu vârste de peste 14 ani, în cazul unei suspiciuni de contaminare cu noul coronavirus.

Testul, produs de compania Lucira Health şi care este disponibil prin prescripţie de la medic, furnizează rezultatul în 30 de minute. Conform site-ului Lucira Health, el costă mai puţin de 50 de dolari.

„FDA a autorizat primul test pentru COVID-19 pe care ţi-l poţi face singur şi care oferă rezultate la domiciliu. Este un progres important care subliniază angajamentul nostru în extinderea accesului la teste”, a declarat directorul FDA, Stephen Hahn.

Autorizarea de urgenţă poate fi revocată sau modificată ulterior, dacă apar noi date

Autorizarea de urgenţă este o autorizare temporară, acordată sub anumite condiţii de FDA pentru a răspunde la o situaţie de urgenţă, aşa cum este o pandemie. Ea poate fi revocată sau modificată dacă mai târziu apar date noi despre eficienţă sau riscuri, scrie Agerpres.

FDA a autorizat încă de la sfârşitul lui aprilie şi începutul lui mai utilizarea de teste care pot fi făcute la domiciliu, dar spre deosebire de kitul de la Lucira Health, rezultatele lor trebuie livrate de laboratoare autorizate.

Marţi, SUA înregistrau un total de 11.340.563 de cazuri de COVID-19, dintre care 248.429 de decese, conform Universităţii Johns Hopkins, autoritatea în acest domeniu. Cele două bilanţuri sunt cele mai mari din lume.