Tensiuni în Israel. Lovituri aeriene asupra Fâșiei Gaza

France Presse mai spune că aviața a lovit “tabere de antrenament, un post de lansare a rachetelor antiaeriene, o fabrică de beton, precum şi infrastructura unui tunel terorist”. Într-un comunicat de presă trimis de către armata israeliană s-a precizat că racheta trasă cu câteva ore mai devreme spre sudul Israelului a căzut pe “teritoriul israelian, dar într-o zonă nelocuită”. Armata nu a raportat victime sau pagube materiale. Deocamdată tirul nu a fost revendicat.

Fâșia Gaza, sub controlul islamiștilor

Fâşia Gaza, enclavă de două milioane de locuitori, se află sub controlul islamiştilor din Hamas din 2007 şi supusă ulterior unei blocade israeliene. Hamas şi Israel au purtat trei războaie între 2008 şi 2014.

De atunci, au avut loc sporadic tiruri de rachete şi lansări de baloane incendiare dinspre Fâşia Gaza şi lovituri de represalii ale Israelului împotriva Hamasului ori a Jihadului Islamic, al doilea grup islamist armat din enclava palestiniană.

Anul acesta marchează a zecea aniversare a desfăşurării sistemului antirachetă israelian “Iron Dome” care a interceptat sute de rachete lansate dinspre Fâşia Gaza sau Siria.

Sursă foto: Dreamstime