Principatul Andorrei este o ţară fără ieşire la mare, aflată în sud-vestul Europei, în estul Pirineilor, la frontiera între Spania şi Franţa. Andorra la Vella este capitala europeană aflată la cea mai mare altitudine, la 1.023 m peste nivelul mării.  Cu o suprafaţă de 468 km² şi o populaţie estimată la 84.082 de locuitori, această ţară se bucură de prosperitate în special datorită turismului.

Mai mult de 10 milioane de persoane vizitează această ţară anual. Andorra nu este membru al Uniunii Europene, dar euro este de facto moneda utilizată. Nivelul criminalităţii este foarte scăzut în Andorra. Cu toate acestea, Andorra este foarte activă în prevenirea şi lupta contra terorismului. Spălarea de bani este cea mai mare problemă a ţării, datorită politicilor fiscale foarte permisive. Locuitorii din Andorra ocupă locul patru ca speranţă de viaţă (82 ani).

 

Andorra nu dispune de aeroport sau de gară. Cele mai apropiate aeroporturi sunt la Toulouse, Barcelona si Girona. Nu există autostrăzi. Reţeaua de drumuri nu este foarte mare, însă vă permite să vă deplasaţi cu uşurinţă în întreaga ţară. Principalul mijloc de transport este autobuzul şi autoturismul. Este permisă folosirea sau deţinerea aparatelor de detectare a radarelor. Permisul de conducere, valabil emis în România, este recunoscut în Andorra.

Toţi conducătorii auto, în Andorra, sunt obligaţi să posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei – etilotest. De la această obligaţie sunt exceptaţi conducătorii vehiculelor cu motor cu 2 sau cu 3 roţi, având o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm³. Lipsa acestui dispozitiv este sancţionată cu amendă în cazul unui control rutier.

 

Este interzisă conducerea autovehiculelor când valoarea alcoolemiei depăşeşte sau este egală cu 0,5 g/l. Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Andorra. Drapelul Andorrei este asemănător cu cel al României, fiind albastru, galben, roşu, iar în mijloc se află stema ţării.