Dacă Statele Unite ar fi fost atacate anul trecut cu o armă biologică (cum ar fi Anthraxul) probabil s-ar fi creat un răspuns național comun al guvernului federal, cu uriașe capacități logistice și resurse militare.

COVID-19 a provocat deja mai multe pierderi de vieți omenești decât toate războaiele Americii. Și pagube de miliarde de dolari economiei SUA.

Statele Unite ar trebui să copieze, dacă se poate spune așa, din „manualul israelian” și să ia în piept pandemia cu aceeași determinare și cu aceleași resurse, ca și cum asupra SUA ar fi lansat un atac biologic.

În doar primele trei săptămâni, amintește NI, Israelul a reușit să vaccineze 14% din populație. În aceeași perioadă, Statele Unite au imunizat mai puțin de 1%. Până în prezent, Israelul bate toate țările din lume, imunizând 150.000 de persoane pe zi.

Forțat, prin natura așezării sale geografice și nu numai, să se pregătească, din 1948, pentru multiple amenințări existențiale, aparatul de securitate națională israelian nu a fost niciodată luat prin surprindere.

El poate să gestioneze o gamă diversă de amenințări, inclusiv pandemii. De aceea, modul său de a lupta împotriva covid-19 poate fi o lecție pentru SUA.

Pentru a combate o boală teribilă care nu respectă granițe, trebuie să existe un efort național. Fără concurență de tip balcanic pentru resurse rare precum măști, ventilatoare, echipamente de vaccinare sau orice altceva necesar pentru eradicarea bolii.

În dezvoltarea unui vaccin, guvernul federal din SUA și sectorul privat și-au reunit capacitățile științifice și resursele financiare pentru a dezvolta cu „viteză” un miracol medical.

Dar în SUA responsabilitatea de a administra vaccinurle populației americane a revenit guvernelor de stat. Într-o urgență națională reală, diferită de catastrofe regionale precum uragane sau inundații, guvernul federal este cel mai autorizat să aloce sau împărtă resurse rare pentru a apăra interesele și prioritățile țării.

Este greu de imaginat haosul creat în urma unui atac inamic cu antrax, dacă nici sarcina a imuniza 330 de milioane de americani, lăsată pe mîna celor cincizeci de state, nu se poate realiza.

Administrația Biden va avea de-acum rolul de a recupera timpul pierdut, implicând guvernul federal mai mult în implementarea vaccinului.

Iar sistemul american de reacție la situații de urgență trebuie să se reorganizeze. Și să poată trata mai bine nu doar pandemiile, ci orice fel de viitoare urgențe naționale, fie că este vorba de o criză de sănătate publică, fie un atac cibernetic.

Urmând exemplul Israelului, America trebuie să fie mai bine pregătită pentru a face față provocărilor existențiale care pot depăși cu mult sfera militară. Sau unei pandemii precum cea de acum. Soluția: toate sectoarele – de stat, private, nonprofit și federal, trebuie să cânte pe o voce, iar Washingtonul să aibă rolul de dirijor, asigurându-se că se respectă partitura.