Surse din anchetă fac dezvăluiri: Care ar putea fi motivul crimei de la Arad. Este luată în calcul pista afacerilor ilegale.

Anchetatorii nu exclud o implicare a filierei sârbe din zona afacerilor subterane, dar nu a fost identificat deocamdată un suspect.

Surse din anchetă fac dezvăluiri. Ancheta va fi de durată

În cazul crimei de la Arad ancheta se anunță una de durată. Principalele piste luate în calcul de anchetatori sunt implicarea victimei în traficul de țigări, de migranți sau preluarea ostilă a afacerii acestuia, au precizat surse apropiate anchetei.

O altă variantă ar fi împrumuturile de la cămătari, dar aceasta nu este printre direcțiile prioritare ale anchetei.

În acest moment sunt audiați ca martori mai mulți membri ai lumii interlope din Arad, care știu foarte bine zona „subterană” a afacerilor ilegale, o atenție aparte fiind dată țării vecine, Serbia.

Presa locală a legat asasinatul de confiscarea de către poliție a unui TIR cu țigări de contrabandă în urmă cu o săptămână, Crișan fiind cel care a anunțat poliția de acel transport.

Sursele susțin însă că TIR-ul cu țigări a fost oprit în trafic întâmplător, fără ca autoritățile să primească vreun pont, scrie romania.europalibera.org.

”Omor calificat cu premeditare”

Dosarul este investigat de Parchetul General care a anunțat luni că „cercetările se efectuează sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat cu premeditare”.

Potrivit unor surse judiciare, nu există niciun suspect în acest moment. Familia lui Crișan, prietenii și partenerii săi de afaceri sunt audiați ca martori.

La fața locului se află inclusiv specialiști ai Institului Național de Criminalistică. Celelalte structuri trimise la Arad sunt Direcția Arme a Poliției, DIICOT, sau serviciul secret al MAI.

Ioan Crișan era administrator a două firme. Potrivit confidas.ro, Primatex SRL are ca obiect de activitate transportul de mărfuri, patru angajați și a avut în 2019 o cifră de afaceri de 3 milioane de lei și un profit de 506.000 de lei.

În această societate, Crișan era asociat cu fiica sa, Laura Oana Bîlcea, fosta soție a deputatului PNL Ovidiu Sergiu Bîlcea.

Procese pentru plată de despăgubiri

A doua firmă, Crimatex SRL, are obiect de activitate principal tot transportul de mărfuri. În 2019 a avut o cifră de afaceri de 4,2 milioane de lei, 14 angajați și pierderi de 472.000 de lei.

În instanță, firma a avut mai multe procese cu diverse firme de asigurări pentru plata unor despăgubiri.

În ciuda sumelor mici pe care le avea de plătit, Crimatex a așteptat executorul judecătoresc în rezolvarea litigiilor.

Un alt proces de pe rolul instanțelor privește plata contravalorii arendei pentru un teren de 17 hectare, arendă pe care firma lui Crișan nu a încasat-o și pentru care s-a adresat unui executor judecătoresc.

Crişan a înfiinţat prima crescătorie de somn african din România, în fosta Fabrică de Cânepă din Iratoşu.

În 2013, Crişan declara pentru Adevărul că are 22 de bazine, din care 15 erau pline cu somni de diferite dimensiuni, de la 250 g la 15 kg. Ioan Crişan mai spune atunci că a făcut investiţii şi a modernizat şi automatizat ferma.

Ioan Crişan (66 de ani) a murit sâmbătă dimineaţa după ce maşina în care se afla, o limuzină Mercedes, a explodat în parcarea unui supermarket din Arad, cel mai probabil bomba fiind declanșată prin telefon sau printr-o stație radio.