Surpriză uriașă pentru milioane de români. După ce PNL a majorat pensiile cu 14% din luna septembrie, cei de la PSD plusează din nou. Este o veste de ultimă oră pentru pensionari.

Bomba pensiilor!

Potrivit planului de guvernare al celor de la PSD, punctul de pensie va creşte în anii următori, iar pensia minimă va ajunge la 1.300 de lei. Social democraţii promit că vor creşte şi salariul minim pe economie al românilor. PSD promite pensionarilor o creștere a punctului de pensie cu 32 procente, iar pensia minimă va crește cu 63%, de la 800 de lei la 1.300 de lei.

De asemenea, planul de guvernare al PSD prevede ca salariul minim să fie majorat până la 3.500 de lei și punctul de pensie să crească cu 32 %.

Social democrații au și alte promisiuni pentru români, precum creșterea PIB cu 36%, adică un plus de 77 de miliarde de euro. În același timp, PSD-ul își dorește săderea deficitului bugetar cu 6,4% din PIB. Aceștia vor să ajungă de la 9,4% în prezent la un deficit bugetar de 3% în anul 2024.

Pe lângă procentele menționate în planul de guvernare, social democrații au precizat și sursele pentru majorările anunțate. Potrivit documentului, banii vor veni din fonduri europene, investiții în economie și Fondul Strategic de Investiții. De asemenea, o altă modalitate prin care PSD-ul va avea sumele necesare pentru majorări este creșterea colectării și reducerea evaziunii.

În același timp PSD-ul mai promite introducerea contractelor de performanță în instituțiile publice și în companii de stat pentru a putea face rost de bani pentru promisiunile anterioare.

Ministrul Finanţelor a anunţat cu cât vor creşte pensiile în 2021, dacă PNL rămâne la guvernare. Florin Cîţu le-a dat asigurări pensionarilor că liberalii mizează pe o creştere cu 46 la sută a punctului de pensie până în 2024, însă pentru anul următor iau în calcul o creştere de peste 8 procente.

„Noi mizăm pe o creştere a pensiei în următorii patru ani, a punctului de pensie cu 46 la sută. Anul viitor o estimare este de 8,1 la sută. Această discuţie se duce într-o direcţie greşită pentru că oamenii nu cheltuiesc procente, cheltuiesc lei, bani”, a explicat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, în conferinţa transmisă live pe pagina sa de Facebook.