Vești bune pentru polițiști, dar și pentru personalul civil din penitenciare, chiar înainte de finalul anului 2021. Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat miercuri OUG prin care sunt majorate salariile poliţiştilor şi personalului civil din penitenciare. Potrivit unei informări de presă transmise de Ministerul Justiţiei, sunt vizați angajații din sistemul administraţiei penitenciar.

„Executivul a adoptat în şedinţa de miercuri, proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul administraţiei penitenciare”, arată un comunicat de presă transmis de Ministerul Justiţiei.

În ceea ce privește prevederile documentului adoptat de Guvern, sursa citată arată că „Ordonanţa asigură aplicarea unitară a Anexei VI la Legea cadru nr. 153/2017 – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, ordine publică şi securitate naţională” pentru poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din sistemul administraţiei penitenciare”.

În același timp, Ministerul Justiției mai arată că prin adoptarea OUG, „se elimină o inechitate din sistemul de salarizare în sistemul de ordine publică şi securitate naţională”.

Cătălin Predoiu a oferit o serie de declarații în acest sens. Potrivit ministrului, o prioritate a mandatului său este eliminarea cât mai rapidă a inechităţilor de salarizare din sistemul judiciar şi sistemul penitenciar, lucru care cu sprijinul Guvernului a reușit să fie atins.

Inechitățile din sistemul penitenciar vor fi eliminate

Totodată, el a adăugat că va continua să se concentreze și pe inechităţile salariale din sistemul judiciar.

„Una din priorităţile pe care le-am stabilit după preluarea mandatului este eliminarea cât mai rapidă a inechităţilor de salarizare din sistemul judiciar şi sistemul penitenciar.

Astăzi, cu sprijinul Guvernului, am reuşit să eliminăm una dintre ele, care greva statutul poliţiştilor de penitenciare şi personalului civil din sistemul administraţiei penitenciare, problemă care a fost generată pe parcursul anului 2021 şi care reprezenta una din multele întârzieri acumulate pe agenda Justiţiei şi a sistemului penitenciar pe parcursul anului 2021. În continuare, mă voi concentra pe inechităţile salariale din sistemul judiciar”, a transmis ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

De menționat este faptul că, Ordonanţa de urgenţă prevede că „prin derogare de la art. I alin. (1) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din sistemul administraţiei penitenciare se recalculează majorările salariale determinate ca diferenţă între cuantumurile salariilor de funcţie/salariilor de bază aflate în plată şi nivelul salariilor de funcţie/salariilor de bază prevăzute de lege pentru anul 2022, având în vedere majorarea pentru titlul de specialist de clasă/domeniu funcţional”.