Statul român a încasat 6 miliarde de lei, în doar jumătate de an, de la o singură companie, unde mai este și acționar. Nu este însă vorba despre orice companie ci despre singurul producător de petrol din România. Suma încasată de stat sub formă de taxe, impozite și redevențe echivalează cu plata salariilor bugetarilor și a pensiilor pe aproximativ jumătate de an.

Concret, OMV Petrom, singurul producător de petrol din țară și una dintre cele două companii producătoare de gaze, a plătit către stat 6 miliarde de lei, sub formă de taxe directe și indirecte, incluiv redevențe. Valoarea achitată către stat după primele șase luni ale lui 2019 este cu un miliard de lei mai mare decât în prima parte a lui 2018, relevă datele publicate, astăzi, de companie.

Deși, procentual redevența pe petrol a crescut, încasările efective ale statului sunt în scădere pe acest segment, datorită reducerii producției cu aproape 6%. Statul a luat, în primele șae luni, circa 355 de milioane de lei, față de 380 de milioane de lei anul trecut.

Pe de altă parte, încasările din impozit pe profit au fost mai mari, având în vedere că OMV Petrom a marcat un câștig de aproape 2 miliarde de lei la finele primului semestru, cu peste 50% mai mare decât în perioada similară a lui 2018.