Întrebat de jurnalişti dacă este gata să recunoască în mod oficial înfrângerea în cazul în care se confirmă că democratul Joe Biden va fi următorul preşedinte american, Trump a răspuns: ”Va fi ceva foarte dificil de acceptat, pentru că ştim că a existat fraudă masivă”. Întrebat dacă va părăsi Casa Albă pe 20 ianuarie, ziua depunerii jurământului de către următorul preşedinte al Statelor Unite, el a răspuns : ”Bineînţeles ca o voi face. Şi ştiţi aceasta”, conform AFP.

Declarațiile făcute de Donald Trump au importanţă deoarece refuzul de a admite victoria adversarului său este unic în istoria ţării. Colegiul marilor electori se va întruni pe 14 decembrie pentru desemna oficial câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA. La rândul său, preşedintele ales Joe Biden a declarat din oraşul său Wilmington, Delaware: ”În America avem alegeri libere şi corecte şi respectăm rezultatele. Locuitorii şi legile acestei ţări nu vor accepta nimic altceva”

Joe Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al SUA

Rezultatele scrutinului au fost certificate oficial marţi în favoarea lui Joe Biden. Nu există nicio îndoială că acesta va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al SUA pe 20 ianuarie. Nu a fost demonstrată nicio fraudă masivă în timpul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie. Candidatul democrat a câştigat peste 80 de milioane de voturi, faţă de Donald Trump, care a obţinut aproape 74 de milioane. Victoria lui Biden a fost anunţată pe 7 noiembrie. Donald Trump s-a înmulţit de atunci acţiunile în justiţie, fără succes însă. Cu toate acestea, el a dat undă verde luni seară începerii procesului de tranziţie la o preşedinţie Biden.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a cerut miercuri susţinătorilor săi să ”inverseze” rezultatul alegerilor prezidenţiale la mai mult de două săptămâni după anunţul victoriei rivalului său democrat Joe Biden, continuând să denunţe, fără dovezi şi în pofida eşecurilor din instanţă, un scrutin ”fraudulos”. Deşi continuă să susţină că scrutinul nu a fost corect, vocea sa devine din ce în ce mai solitară în tabăra republicană.