Măsuri de securitate au fost consolidate în zona Consulatului Statelor Unite la Chengdu, în sud-vestul Chinei, în timp ce personalul se pregăteşte să plece, la o zi după ce autorităţile au somat Statele Unite să-şi închidă misiunea diplomatică.

Beijingul a luat această decizie după ce Washingtonul a cerut autorităţilor chineze să închidă Consulatul de la Houston, provocând nemulţumirea chinezilor.

”Deteriorare a relaţiilor reciproce”

Aceste închideri ale misiunilor antrenează o deteriorare a relaţiilor între primele două mari puteri economice mondiale.

Dacă până acum războiul economic între cele două super-puteri s-a desfășurat în sfera sancțiunilor comerciale și a declarațiilor belicoase, se intră deja într-o nouă etapă, a sancțiunilor diplomatice, care nu va face decât ca normalizarea relațiilor să aibă loc din ce în ce mai greu.

Ofiţeri de poliţie, inclusiv agenţi în civil, erau prezenţi în afara consulatului american, iar circulaţia în apropierea instalaţiei a fost oprită, informează news.ro.

”Activităţile nefaste ale guvernului comunist chinez”

Membri ai personalului consulatului american au fost văzuţi împingând cărucioare.

În context, ambasadorul american la București l-a informat pe pe ministrul român de externe cu privire la ”activităţile nefaste ale guvernului comunist chinez”, care au dus la decizia Guvernului Statelor Unite de a închide consulatul chinez de la Houston, din Texas.

”Guvernul comunist chinez a efectuat – şi i-a încurajat pe alţii să facă acest lucru – transfer ilegal de proprietate intelectuală în diverse sectoare, inclusiv tehnologie, biotehnologie şi cercetare medicală. Conduita malignă a inclus şi hacking.

Consulatul chinez de la Houston a servit ca centru pentru multe dintre aceste activităţi ilegale”, precizează Ambasada SUA la București.