Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat luni, la Ierusalim, că SUA se vor asigura că Israelul păstrează un avantaj militar în Orientul Mijlociu, în condiţiile oricărui viitor acord între Washington şi Emiratele Arabe Unite privind armele, după cum transmite Reuters, citată de Agerpres.

”Statele Unite fac obiectul unei cerinţe juridice cu privire la avantajul militar calitativ. Vom continua să onorăm acest lucru”, a declarat Pompeo după o întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Şeful guvernului israelian a spus că a primit asigurări pe acest subiect din partea secretarului de stat american, care a sosit luni dimineaţă în Israel, prima etapă a unui turneu de cinci zile în Orientul Mijlociu şi Africa, în cursul cărui va aborda normalizarea relaţiilor între Israel şi ţări arabe.

Turneul mai include Sudanul, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein.

La 13 august, EAU şi Israel au anunţat încheierea unui acord de normalizare a relaţiilor dintre ele.

Mike Pompeo: Sunt convins că obiectivul va fi atins

De asemenea, Mike Pompeo a mai spus că Washingtonul a furnizat sprijin militar Emiratelor Arabe Unite timp de peste 20 de ani, măsuri pe care el le-a descris drept necesare pentru a contracara ameninţările din partea Iranului, inamic regional şi al Israelului.

”Suntem profund angajaţi să facem acest lucru şi îl vom face într-o manieră care păstrează promisiunea noastră faţă de Israel şi sunt încrezător că obiectivul va fi atins”, a adăugat demnitarul american.

În ceea ce îi priveşte, palestinienii au avertizat administraţia Trump cu privire la orice încercare de a-i neglija în demersurile diplomatice americane în Orientul Mijlociu.

”Recrutarea de arabi ce recunosc Israelul şi deschiderea de ambasade nu fac din Israel un câştigător. Puneţi întreaga regiune într-o situaţie ‘lose-lose’ pentru că trasaţi drumul pentru un conflict permanent în regiune”, a declarat negociatorul palestinian Saeb Erekat într-un interviu pentru Reuters.