Ultimele mișcări făcute de Ludovic Orban în interiorul PNL indică faptul că lupta pentru putere din interiorul PNL între premier și Rareș Bogdan a ajuns în repriza a doua. Jurnalistul Dan Andronic a prezentat, într-un editorial în evz.ro, intitulat sugestiv “Meciul Ludovic Orban-Rareș Bogdan. Repriza a doua”, o serie de argumente care vin să întărească această stare de fapt.

“Negocierile dintre USR și PNL se desfășoară greu, condițiile puse de Dan Barna și ai lui progresiști fiind greu de acceptat de către PNL. Mai ales în București unde oferta făcută liberalilor este de tot râsul: USR vrea sectoarele 1, 2 și 3, iar liberalii rămân cu 4, 5 și 6. De ce este de tot râsul? Pentru că este aproape imposibil să învingi PSD în zonele lăsate libere liberalilor, adică pe Daniel Băluță la S4, pe Daniel Florea la S5, având oarecari șanse la S6 împotriva lui Gabi Mutu.

Dar ce va face Ludovic Orban cu Dan Cristian Popescu (S2), care spune peste tot că va candida independent, dacă PNL nu-l sprijină. Nu se știe nimic, ceață la mal. La toată acestă ofertă „generoasă” trebuie adăugat și faptul că Primăria Capitalei îl are candidat unic pe Nicușor Dan. Ceea ce ridică un mare semn de întrebare strategic asupra listei de consilieri generali. Cum va arăta? Asul din mâneca lui Dan Barna este foarte simplu: dacă liberalii strâmbă din nas, se depun liste separate. Și iată cum vom asista la încă o inovație politică.

Liberalii nu vor avea candidat propriu la Primăria Generală, dar vor avea liste de consilieri. Orice strateg politic îți poate spune că pierzi o grămadă de voturi dacă nu cuplezi candidatura la Primăria Generală de lista pentru Consiliu General, ca să nu mai vorbesc de impactul asupra votului de la sectoare.

Astfel, manevra politică spectaculoasă a lui Ludovic Orban de a-l susține pe Nicușor Dan, un câștig net în prima rundă a meciului cu Rareș Bogdan care-și dorea să candideze la Capitală, s-ar putea să facă implozie. În lipsa unei înțelegeri cu USR care nici nu vrea să audă de vreo alianță PMP, partidul lui Băsescu, inclusiv calculele parlamentare s-ar putea schimba. După cum vedeți, numai probleme…

USR și-a anunțat candidații la sectoare înaintea oricărei înțelegeri cu liberalii lui Orban:

Clotilde Armand – Sectorul 1
Radu Mihaiu – Sectorul 2
Ana Ciceală – Sectorul 3
Simona Spătaru – Sectorul 4
Alexandru Dimitriu – Sectorul 5
Alexandru Gâdiuță – Sectorul 6
PNL are ca opțiuni:

Sebastian Burduja – Sectorul 1
Dan Cristian Popescu – Sectorul 2
Violeta Vijulie – Sectorul 3
Pavel Popescu – Sectorul 4
Dan Croitoru – Sectorul 5
Ciprian Ciucu – Sectorul 6
Oferte politice sărăcăcioase. Nici nu știi dacă este o glumă sau neputință”, a arătat Dan Andronic.

Cine este șeful

Potrivit acestuia, meciul politic adevărat are loc în interiorul PNL. Unde Ludovic Orban resimte presiunea lui Rareș Bogdan, cel care este mult mai prezent pe ecranele televizoarelor decât toți membrii cabinetului la un loc.

“Rareș Bogdan, cu instinctul său de gazetar, știe când să apese pe accelerație, dar și când să se retragă. Recentul dialog (civilizat) cu Victor Ponta de la Digi24 a stârnit reacția nedumerită a lui Ludovic Orban încă din prima ședință de campanie.

Asistăm la o bătălie negată de toată lumea, dar (re)simțită de toți. Așa că nu trebuie să ne mirăm că până la o decizie finală asupra alianțelor politice, Ludovic Orban și-a anunțat echipa de campanie.

El este Șeful.

Pe locul doi, Rareș Bogdan (strategie), apoi Dan Motreanu (evenimente), Robert Sigartău (organizare), Alina Gorghiu (oposition research), Raluca Turcan (comunicare), Gheorghe Falcă (program electoral), Cristian Bușoi (economic), Siegfried Mureșan (filiale).

Ce m-a surprins (dar nu foarte tare, ca să fiu corect!) a fost absența oricărui om apropiat de Ludovic Orban, unul din cei cinci cu care se sfătuiește în mod constant. În schimb găsim cinci europarlamentari, în frunte cu Rareș Bogdan, care vor fi implicați în campania la alegerile locale. O manevră menită să închidă din fașă orice contestare ulterioară a rezultatelor alegerilor.

De ce s-ar mai putea plânge adversarii lui Ludovic Orban dacă rezultatul va fi prost în București, Iași sau Timișoara, nu au făcut ei parte din echipa de campanie? După cum, în ce mod s-ar putea lăuda cu o victorie, dacă campania a fost condusă de Ludovic Orban. Strategie tip Win-Win pentru președintele PNL.

După cum spuneam și în alte editoriale, Ludovic Orban este un politician foarte abil. Are un instinct politic pe care mulți îl trec la capitolul „Diverse”, dar eu l-am văzut în acțiune în ultimii 10-12 ani și pot spune că nu este deloc un politician cu care te joci. Are răbdare și nu-și iese din sărite, construiește pe termen lung.

Ca să închei cu o glumă: Numai un Geamăn poate înțelege cum gândește un Geamăn”, a conchis Andronic.