Războiul din Ucraina, diferit de cel din Gaza

Războiul din Ucraina, diferit de cel din Gaza. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a abordat marți acuzațiile de standarde duble ale Occidentului în ceea ce privește conflictele din Ucraina și Gaza.

El spune că dreptul internațional trebuie să fie respectat în toate situațiile. Chiar și așa, Jens Stoltenberg arată că cele două contexte diferă semnificativ.

Într-o conferință de presă desfășurată la sediul Alianței militare transatlantice din Bruxelles, Stoltenberg a subliniat că, în ciuda asemănărilor aparente, situațiile din Gaza și Ucraina sunt distincte în multe privințe.

„Mesajul meu este că dreptul internațional, dreptul umanitar, trebuie respectat în toate conflictele, iar viețile civililor trebuie să fie întotdeauna protejate”, a declarat șeful NATO.

Jens Stoltenberg
SURSA FOTO: Dreamstime

Occidentul, acuzat de standarde duble

În ceea ce privește acuzațiile de standarde duble în privința războiului din Gaza și a conflictului din Ucraina, Stoltenberg a argumentat că Ucraina nu a reprezentat o amenințare pentru Rusia și nu a atacat niciodată această țară.

„Invazia rusă din Ucraina a fost o invazie neprovocată, o invazie pe scară largă, a unei alte țări. Prin urmare, Ucraina are dreptul la autoapărare împotriva unui atac neprovocat și la menținerea integrității teritoriale”, a subliniat Stoltenberg.

Liderii arabi au adus în discuție faptul că Occidentul aplică standarde diferite în războaiele din Ucraina și Gaza.

În contextul actual, șeful NATO a accentuat că recunoașterea diferențelor între cele două conflicte este esențială și că nu trebuie să existe îndoială cu privire la angajamentul alianței pentru respectarea dreptului internațional în orice situație de conflict.

Războiul din Israel a intrat în ziua a 54-a

Situația războiului din Israel în cea de-a 54-a zi de conflict:

  • Un al șaselea grup de prizonieri ar urma să fie eliberat miercuri în schimbul unor prizonieri palestinieni.
  • În cele patru zile ale armistițiului inițial, Israelul a arestat cel puțin 133 de palestinieni din Ierusalimul de Est și Cisiordania ocupate, potrivit asociațiilor de prizonieri palestinieni.
  • Qatar, care a mediat acordul de armistițiu, i-a găzduit pe șefii Mossadului israelian și ai CIA pentru discuții.
  • Forțele israeliene au încercuit Complexul medical din Jenin, a relatat agenția palestiniană de presă WAFA.

Forțele israeliene au efectuat zilnic raiduri în Cisiordania ocupată.

Eforturi în Israel pentru prelungirea armistițiului

Israeli Broadcasting Corporation relatează că Israelul analizează o nouă prelungire a armistițiului care a intrat astăzi în ultima zi.

„Depinde de comportamentul Hamas”, a declarat un oficial politic israelian citat.

Sursa a declarat că negocierile pentru un nou acord vor fi discutate în curând de eșalonul politic.

Șefii Agenției Centrale de Informații a SUA și ai Mossadului israelian s-au întâlnit în Qatar pentru a discuta despre prelungirea armistițiului și despre prizonierii deținuți de grupul palestinian din Gaza, scrie Al Jazeera.