Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a lucrat ca medic timp de şapte ani înainte de a renunţa la profesie şi de a deveni politician. El a fost scos din registrul medical în 2013 și a revenit în martie 2020, la solicitarea sa, a declarat un purtător de cuvânt al instituției. Premierul irlandez intenţionează să lucreze pentru serviciul de sănătate (Health Service Executive – HSE) cu o tură pe săptămână, într-o zonă potrivită calificărilor sale.

Conform Irish Times, prim-ministrul va ajuta la evaluările medicale prin telefon. Orice persoană care e posibil să fi fost expusă la COVID-19 este iniţial verificată prin telefon.

Vine dintr-o familie de medici

El este fiul unui doctor şi al unei asistente, iar partenerul său de viaţă, două surori şi soţii acestora lucrează cu toţii în sistemul de sănătate, arată Irish Times.

Inițiativa premierului Irlandei vine după ce în martie, ministrul Sănătăţii, Simon Harris, a lansat o campanie de recrutare de specialişti pentru ca serviciul de sănătate să poată face faţă pandemiei de coronavirus, cu mesajul: „Ţara are nevoie de voi”. Serviciul de Sănătate Publică din Irlanda a precizat că a vorbit cu mii de specialişti în îngrijiri de sănătate care ar putea fi eligibili să revină în câmpul muncii. Au fost peste 70.000 de cereri de revenire în activitate a personalului medical, după inițiativa publică intitulată: „La dispoziţie pentru Irlanda”.

Experta-şefă în sănătate a guvernului din Scoţia, Catherine Calderwood, a demisionat după ce a fost surprinsă ignorând propria recomandare de a rămâne în casă în timpul pandemiei de coronavirus, relatează dpa.

A încălcat propriile recomandări și a demisionat

Catherine Calderwood, ofiţer medical şef, a transmis duminică seară că “regretă profund”, într-un comunicat prin care şi-a anunţat demisia după o discuţie cu primul ministru al Scoţiei, Nicola Sturgeon, potrivit agenţiei britanice de ştiri Press Association.

“Atenţia justificată acordată comportamentului meu riscă să distragă concentrarea de la sarcina importantă pe care guvernul şi breasla medicală o au în a face ca ţara să depăşească pandemia de COVID-19“, a precizat ea în comunicat.

Anterior, ea a recunoscut că în două weekenduri consecutive a mers la o a doua reşedinţă a sa dintr-o zonă rurală de pe coasta de est a Scoţiei, un act care a fost în contradicţie cu propriul sfat către scoţieni de a rămâne în locuinţa lor principală.

Fotografiată într-un oraș turistic

Mărturisirea a venit după ce ediţia scoţiană a ziarului The Sun a publicat fotografii cu Calderwood în oraşul Earlsferry, o destinaţie turistică populară.

“Nu am urmat sfatul pe care l-am dat altora. Regret profund”, a spus ea duminică într-o conferinţă de presă.

Calderwood, care a făcut în mod repetat apeluri la televiziune ca oamenii să respecte restricţiile publice menite a opri răspândirea coronavirusului, a primit iniţial doar un avertisment din partea guvernului scoţian.