Serviciul va fi lansat cu ocazia expozitiei CERF 2002 si reprezinta varianta dedicata pietei romanesti a serviciului similar World Wide Number, pe care compania MobiFon l-a prezentat in luna ianuarie a acestui an. Cu ocazia targului, MobiFon va lansa alte trei servicii noi, cum ar fi Internet GPRS (General Packaging Radio Service), VPN (Virtual Private Network), GPRS si WAP (Wireless Application Protocol).

Nokia a comercializat telefoane cu defectiuni

Potrivit Reuters, reclamatiile venite din partea a milioane de utilizatori, care au semnalat defectiuni ale display-urilor telefoanelor Nokia, au determinat analistii sa se indoiasca de calitatea noilor modele anuntate cu fast de oficialii companiei. Problemele cu care se confrunta Nokia vin intr-o perioada de incertitudini legate de fiabilitatea telefoniei mobile din generatia a treia, care implica realizarea unor terminale cu ecrane complexe, care sa permita afisarea de imagini color. Analistii considera ca, din punctul de vedere financiar, Nokia nu va fi afectata de valul de reclamatii, dar imaginea companiei va avea de suferit.

Notebook-uri echipate cu procesoare de 1,8GHz

Principalii producatorii mondiali de notebook-uri au anuntat lansarea noilor modele echipate cu procesoare Intel de 1,8 GHz. Printre acestea se numara Dell Precision Workstation M50, un notebook de ultima generatie, produs de Dell si dedicat profesionistilor. Pretul sau de vanzare este de 3.599 USD. Toshiba a incorporat procesorul de 1,8 GHz in seria Tecra 9100, ale carei preturi pornesc de la 2.619 USD, iar Compaq a lansat noile Evo si Presario. Modelul Presario 2800 este deja pe piata la pretul de 1.399 USD in timp ce Evo N800 va fi comercializat incepand cu luna mai, la pretul de 1.959 USD. (Paul Stroe)

Serviciile GPRS europene au depasit un milion de utilizatori

Potrivit unui studiu al firmei britanice Analysys, noile servicii de transfer de date GPRS, lansate in Europa de zeci de operatori de telecomunicatii, nu s-au bucurat de o explozie de clienti asa cum se preconizase. Pana la sfarsitul anului 2001, au fost inregistrati doar un milion de utilizatori in conditiile in care exista mai mult de trei milioane de posesori de telefoane compatibile GPRS. Analistii apreciaza ca operatorii ar fi putut atrage de 2,5 ori mai multi abonati, daca promovarea noilor servicii ar fi fost mai convingatoare, iar terminologia ar fi fost explicata pe intelesul tuturor. GPRS, care ofera utilizatorilor conexiuni permanente de mare viteza la Internet, a fost lansat in Europa, unde rata de penetrare a telefoanelor mobile depaseste 70 de procente, ceea ce i-a obligat pe operatori sa scoata pe piata noi tehnologii pentru a atrage in continuare clienti.

Comunitatea Europeana pregateste noi legi anti-hackeri

Comisia Europeana a dat publicitatii o serie de propuneri privind pedepsele care ar trebui aplicate in cazul hackerilor sau a celor care produc si disperseaza virusi informatici pe Internet. In cazul identificarii si prinderii lor, hackerii ar putea primi pedepse cu inchisoarea. Analistii apreciaza propunerile legislative, insa sunt sceptici in ceea ce priveste eficacitatea lor, intrucat cadrul legal trebuie sustinut de o participare activa a firmelor in prinderea infractorilor prin monitorizarea si raportarea permanenta a atacurilor.

Screensaver si felicitari romanesti gratis

Site-ul www.gedone.ro ofera
vizitatorilor sai, cu ocazia sarbatorilor de Pasti, un screensaver gratis, creat de graficieni romani. Gedone este cel mai recent site web care ofera felicitari electronice romanesti.
Acestea, peste o suta in prezent, sunt grupate in cinci categorii: colegiale, de dragoste, de vacanta, de aniversare, de sarbatori. Trimiterea unei felicitari poate fi programata in orice zi pentru orice data a anului. Site-ul, creatie a firmei Speed Promotion, are o
interfata grafica de buna calitate si nu afiseaza anunturi publicitare.

Smecheria Saptamanii

Marirea ratei de refresh a desktop-ului

Daca sunteti un utilizator intensiv al desktop-ului computerului dumneavoastra, in sensul ca preferati sa accesati programe, foldere, fisiere s.a.m.d. direct de pe desktop si acesta este intesat de icon-uri, veti avea la un moment dat surpriza neplacuta ca acesta sa se „incarce” foarte greu. De asemenea, icoanele se pot
„incaleca” sau pot aparea probleme de reprezentare a acestora. Pentru a evita aceasta situatie trebuie doar sa ajustati memoria cache care gestioneaza simbolurile in Windows.
In acest scop accesati editorul de registri din Start, apoi Run, in casuta caruia introduceti sintagma „regedit”. Din structura arborescenta de directori alegeti HKEY_LOCAL_MACHINEiSoftwarei
MicrosoftiWindowsiCurrentVersioni Explorer pe care o selectati.
Dati un click in fereastra din dreapta si efectuati comanda „New” apoi „String Value”. Introduceti
sintagma „MaxCachedIcons”, selectati noul sir de caractere si dati click pe Modify.
Introduceti ca valoare 2048 si confirmati. Restartati sistemul pentru actualizare. Rata de refresh
se va mari considerabil.

Softul saptamanii

Program pentru organizarea si editarea de imagini

Aveti un hard-drive plin de imagini pe care vreti sa le organizati si aratati prietenilor dvs. intr-o forma atragatoare? Cea mai buna solutie este sa folositi Ulead Photo Explorer 7.0 Pro, o aplicatie care va ajuta sa creati slide show-uri, screen savere sau wallpapers. Photo Explorer poate prelua orice imagine de pe camere digitale, camere video sau scannere, pentru ca apoi sa le organizeze in functie de cerintele utilizatorului. Programul permite vizualizarea si editarea complexa a imaginilor. Puteti face, practic, orice modificare doriti, de la ajustarea si controlul culorilor pana la adaugarea de efecte vizuale. Dupa prelucrare, va puteti crea un album propriu online prin iMira.com sau trimite e-carduri. Programul poate fi descarcat de la https://www.ulead.com.

China a ajuns pe locul doi in lume ca numar de conectari la Internet de acasa
Potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Nielsen/NetRatings, China a ajuns pe locul doi in topul tarilor cu cei mai multi posesori de calculatoare personale care se conecteaza la Internet de acasa.
56 milioane de persoane sunt conectate la retea, dar cu toate acestea, numarul reprezinta numai 5% din populatia Chinei. Pe primul loc se afla Statele Unite, cu 166 milioane de utilizatori.

Alcatel si Orange intentioneaza instalarea unei retele de telefonie 3G Compania Alcatel Romania si
operatorul de telefonie mobila Orange Romania vor dezvolta, pana la sfarsitul anului, o retea de telefonie 3G care va acoperi municipiul Bucuresti. Orange a realizat, cu ocazia targului CERF 2002, primele teste ale unei astfel de retele, utilizand infrastructura UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) instalata de Alcatel in Bucuresti. Denumita Evolium, infrastructura UMTS a companiei Alcatel permite navigarea pe Internet, accesul la informatii in timp real, transfer de imagini, descarcari de fisiere si aplicatii pe telefonul mobil, precum si transferul de imagini video in direct, prin intermediul unei
camere video.

Ericsson va disponibiliza
20.000 de angajati pana in 2003 Oficialii companiei Ericsson si-au anuntat intentia de a recurge la disponibilizari masive de personal in urmatorii doi ani, 20.000 de angajati urmand sa paraseasca, esalonat, compania. Producatorul suedez de echipamente pentru telecomunicatii isi justifica intentia estimand ca sectorul in care activeaza are sanse extrem de reduse de redresare in viitorul apropiat. Ericsson nu reuseste revenirea pe profit, in conditiile in care operatorii de telecomunicatii si-au sistat investitiile din cauza recesiunii. Compania a concediat, deja, in 2001, 22.000 de salariati, reprezentand circa o cincime din personal. Noul val de disponibilizari va reduce costurile anuale ale companiei cu zece miliarde de coroane.r
r
Graficul saptamaniir
r
Numarul de fisiere MP3 descarcate, pe varste (SUA)Potrivit unui studiu realizat de compania Parks Associates, mai mult de 40% din detinatorii de calculatoare personale din Statele Unite au descarcat fisiere MP3 de pe Internet, fiecare dintre acestia salvand pe hardurile proprii, in medie, aproximativ 305 fisiere muzicale. Deloc surprinzator, un procentaj de 81% din posesorii de computere cu varste cuprinse intre 18-24 ani au descarcat MP3-uri, stocand aproximativ 350 de clipuri muzicale. Cei mai dependenti de muzica se dovedesc a fi cei din categoria de varsta 25-34 de ani care au descarcat, in medie, mai mult de 700 de fisiere de persoana.