Bugetul de 190,5 mil. euro din fonduri UE alocate României pentru finanţarea proiectelor IT&C din sectorul public, în perioada 2007-2013, va fi epuizat în această vară. Culmea e că pentru sectorul privat fondurile sunt aproape intacte. Care este explicaţia?

Suntem pe penultimul loc din UE la absorbţia fondurilor europene destinate proiectelor de infrastructură şi energie, dar pe o poziţie fruntaşă în ce priveşte atragerea de bani pentru finanţarea sectorului IT&C. Dar şi aici avem o problemă: în timp ce pentru banii repartizaţi instituţiilor publice se primesc cereri a căror valoare cumulată o depăşeşte chiar şi de 14 ori pe cea a fondurilor disponibile, mediul privat a absorbit numai 10% din totalul de 115 milioane de euro alocate.

„În urma apelurilor lansate până în prezent şi a gradului de interes manifestat de potenţialii solicitanţi, toate fondurile destinate administraţiei publice sunt fie epuizate, fie vor fi epuizate în cursul acestui an“, spune, pentru Capital, Adina Moga, director general la Organismul Intermediar pentru promovarea Societăţii Informaţionale. Este vorba de fondurile disponibile prin Axa Prioritară III – IT&C pentru sectoarele privat şi public din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“ , în total peste 450 milioane de euro, din care 383 milioane de euro reprezintă contribuţia Fondului European de Dezvoltare Regională.

211-52101-capital_05.jpgInteresul ridicat arătat de autorităţile publice pentru aceste fonduri se explică şi prin faptul că, în cazul lor, finanţarea nerambursabilă poate atinge 100% din valoarea proiectului, în timp ce firmele private trebuie să asigure o cofinanţare care poate ajunge şi la 40% din valoarea proiectului. Iar blocarea creditării a îngreunat acest proces pentru multe companii care au solicitat finanţări europene. De exemplu, din cele 320 de firme care au solicitat fonduri pentru conectare la internet, 156 de au fost respinse din diverse motive.  În schimb, pentru operaţiunile destinate administraţiei publice, valoarea totală a grantului solicitat prin cele 446 proiecte depuse se ridică la 490,7 milioane euro, de aproape patru ori mai mare decât suma disponibilă de 115 milioane euro, până în prezent fiind realizate plăţi (în special prefinanţări) în valoare de 2,9 milioane euro.

Ce fel de proiecte au fost finanţate? De exemplu, Consiliul Judeţean Bacău a obţinut aproximativ 500.000 de euro pentru ­implementarea unui sistem informatic geospaţial pentru gestiunea riscurilor şi a intervenţiilor medicale, în timp ce la Eforie o sumă similară a fost acordată Primăriei pentru creşterea interoperabilităţii sistemelor informatice ale instituţiei. Circa 17 milioane de euro au fost atrase de Ministerul Sănătăţii pentru implementarea sistemului naţional de prescripţie electronică, iar Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a obţinut o finanţare de peste cinci milioane de euro pentru implementarea unui sistem de furnizare de servicii online. Pentru mediul privat, mai sunt disponibile aproximativ 105 milioane de euro, ce vor putea fi accesate anul acesta, odată ce vor fi lansate apelurile pentru proiecte. Banii pot fi accesaţi pentru proiecte de sisteme IT&C integrate şi alte aplicaţii electronice pentru afaceri, dar şi pentru dezvoltarea sistemelor de comerţ electronic şi a altor soluţii online pentru afaceri.

105 mil. euro mai sunt disponibile din fonduri europene pentru finanţarea de proiecte IT&C în domeniul privat, dar numai 45 mil. euro pentru sectorul public