Peste 10.000 specii “străine” au ajuns în Europa, de la ţânţarul-tigru asiatic la ambrozia nord-americană, şi cel puţin 1.500 sunt cunoscute ca fiind dăunătoare, a precizat AEM.

“În multe zone, ecosistemele sunt slăbite de poluare, de schimbările climatice şi de fragmentare. Invaziile de specii străine sunt o presiune tot mai mare asupra lumii naturale şi sunt extrem de greu de contracarat”, a spus Jacqueline McGlade, şefa AEM.

Speciile străine care prosperă în noul mediu din Europa, printre care papagali din Africa sau zambilele de apă din Amazon, ar produce Europei daune de cel puţin 12 miliarde de euro (16 miliarde de dolari) pe an, conform studiului de 118 pagini.
“Problema a explodat în ultimii 100 de ani”, a declarat, pentru Reuters, Piero Genovesi, din cadrul Institutului de cercetare pentru protecţia mediului din Italia. Europa are cele mai multe date, însă problema se înrăutăţeşte la nivel mondial, a spus el. Iar aceste invazii vor fi cel mai probabil agravate de înmulţirea călătoriilor, dezvoltarea comerţului şi schimbările climatice.

“Speciile invadatoare constituie riscuri mai mari decât se credea pentru biodiversitate, sănătatea oamenilor şi economii”, a precizat AEM.

Agenţia cere o mai mare atenţie pentru prevenirea intrării speciilor nedorite şi un mai bun sistem de atenţionare rapidă pentru a distinge între speciile benefice şi cele dăunătoare. Numeroase specii nou-intrate, precum cartofii din America de Sud, aduc beneficii enorme.
Sursa: Agerpres