Ministrul Sănătăţii a reamintit, joi, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Palatul Administrativ, că prin programul de guvernare a fost asumată construcţia a opt spitale regionale. 

"La finalul lunii august vor fi depuse, de către consultanţi, studiile de fazabilitate pentru Iaşi şi Cluj, aplicaţia de finanţare se va depune la Comisia Europeană în perioada octombrie-noiembrie 2018. În anul 2019 va fi lansată licitaţia de proiectare, construcţie şi supervizare, iar finalizarea construcţiei, echipare şi operaţionalizare – decembrie 2023. Spitalul Regional are un concept nou, un concept foarte modern, chiar şi pentru ţările UE, un concept care presupune împărţirea pe centre, pe anatomii, astfel încât nu va mai exista problema că 'nu avem paturi libere', ci paturile vor fi flexibile, în funcţie de pacienţii care se vor adresa spitalului şi nevoii deservicii medicale de înaltă performanţă", a explicat ministrul Sănătăţii. 

Conform planurilor, Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj va avea o suprafaţă operaţională de 120.000 de metri pătraţi, din care cea mai mare parte, 49.000 mp, va fi destinată serviciilor medicale şi chirurgicale. Alţi 19.000 mp vor fi destinaţi serviciilor de tratament. 

"Valoarea totală a construcţiei şi a proiectării este de 377 de milioane de euro cu TVA. (…). Pentru a putea acoperi costurile cu utilităţile, costuri care vor fi finanţate, sunt convinsă, de autorităţile locale şi judeţene, pentru a putea asigura trainingul personalului care va lucra, pentru că fiind un spital cu un concept aparte, cei care vor lucra în spital vor avea nevoie de training special, pentru a putea asigura inclusiv reorganizarea fostelor clădiri ale Spitalului Judeţean, costurile totale sunt de 500 de milioane de euro cu TVA. Dar acestea sunt costurile în integralitatea lor, pentru ca proiectul să devină funcţional", a spus ministrul, potrivit Agerpres. 

Potrivit acesteia, sursele de finanţare sunt reprezentate de fonduri europene, bugetul de stat, la care se adaugă fonduri suportate de autorităţile locale şi judeţene. 

Aceasta a precizat că toate documentele care au fost până în prezent livrate de către Consiliul Judeţean Cluj şi Consiliul Local Floreşti au fost şi pot fi utilizat de către consultanţi pentru etapele finale – studiul de mediu şi finalizarea studiului de fezabilitate. 

De asemenea, în costurile realizării Spitalului Regional de Urgenţă Cluj au fost incluse şi costurile reabilitării şi reorganizării clădirilor în care funcţionează, în prezent, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. 

"Noul spital regional de urgenţă va prelua rolul spitalului clinic judeţean de urgenţă, cu excepţia câtorva servicii. De asemenea, pentru că MS este beneficiarul unor masterplanuri de servicii furnizate de experţi ai Comisiei Europene, va trebui să luăm măsuri de reorganizare a serviciilor medicale. Prin urmare, Spitalul Judeţean va deveni Spitalul Regional, cu excepţia unor secţii care vor rămâne de sine stătătoare şi care vor fi reabilitate în marja acestor 500 de milioane de euro pe care experţii le-au propus", a mai spus ministrul.

Viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj va avea 149 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi.