„În acest moment, în România nu există cotă unică. Tocmai ce s-a votat în Parlament legea offshore, care a fost votată cu o largă majoritate. Păi acolo e cotă diferențiată, nu există cotă unică.

De exemplu, 15% pentru prețuri peste 85 până la 100 MWh, 30%… Tocmai ce s-a votat. Am dat un exemplu de acea linie roșie care a fost depășită, că s-au votat cote diferențiate de impozitare.

Din partea noastră nu vedeți o abordare abruptă. Vrem să vedem argumente pentru care ar fi necesar să se întâmple schimbări, dacă colectarea de venituri va fi mai mare pe o anumită proiecte, argumente pro și contra…

Nu poți să spui din start, nu, noi nu facem”, a explicat Sorin Grindeanu, potrivit Digi24.

Acesta a spus că subiectul respectiv va fi discutat în ședința coaliției guvernamentale de luni seară, de la Palatul Victoria.

Un subiect important este forma de impozitare din România. În prezent, PSD ar vrea introducerea unui impozit progresiv în țara noastră.

PSD propune un impozit progesiv

„Eu m-am săturat să fie chemat PSD la guvernare şi să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite şi nerealiste.

Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză”, a spus Marcel Ciolacu.

„Am să vă pun la dispoziție o hartă a globului pământesc și am să văd rog să vă uitați și să vedeți câte țări au impozit progresiv și câte țări au cotă unică.

Este opinia dânsului (Nicolae Ciucă – n.r.) dar așa și noi avem opinia că trebuie să trecem la impozitul progresiv, să facem un pas către țările dezvoltate.

O astfel de discuție nu este pentru ziua de mâine, este pentru viitor. Trebuie să discutăm cu toți partenerii sociali, cu toți actorii implicați pentru a lua cele mai bune decizii.

Eu am vrut să discutăm principii, nu despre detalii de tipul: cine face expertiza la case, că nu suntem noi autorizați să spunem.

Noi ne dorim o țară ca afară, dar cu un sistem digital ca în Rusia? Nu se aplică mâine, dar nu este normal să avem această discuție?”, a declarat, luni după-amiază, Marcel Ciolacu.

PNL insistă pentru cota unică de impozitare

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a spus că propunerea social-democraților nu a fost nici discutată și nici agreată în coaliția guvernamentală.

„Această temă nu este o temă relativ nouă, ci o temă care ține de modul în care PSD își atinge temele politice.

PSD se adresează în principal categoriei de pensionari și unei categorii de persoane care câștigă venituri mici și orice propunere de acest gen, propunere de creștere a impozitării la cei care au venituri mai mari este un deziderat electoral, care aduce voturi PSD.

Da, PSD a adus această temă în discuție, nu a existat nici o discuție prealabilă agreată în coaliție (…). Ne pune în dificultate. Cota unică este o instituție introdusă, susținută de PNL”, a explicat acesta la RFI.