O înțepătură de țânțar poate provoca, printre altele, reacții alergice severe. Mai mult, țânțarii pot transmite unele boli. Deși unele înțepături de țânțar nu sunt periculoase, este bine să știi la ce să te aștepți în privința reacțiilor și ce să faci în cazul în care apar complicații, potrivit Huffington Post.

Ca și în cazul și arsurilor solare ușoare, mâncărimea provocată de înțepăturile țânțarilor se calmează eficient dacă sunt tratate mai repede. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomandă spălarea zonei afectate cu apă și săpun și apoi aplicarea unui cub de gheață, timp de 10 minute, pentru a reduce mâncărimea și umflarea.

Truc neobișnuit pentru a calma mâncărimea

După aceea, CDC recomandă un truc surprinzător pentru a „ajuta la reducerea senzației de mâncărime” : faceți o pastă din bicarbonat de sodiu și apă, aplicați-o pe mușcătură și așteptați 10 minute.

Va trebui să folosiți aproximativ o lingură de bicarbonat de sodiu și să încercați să folosiți suficientă apă pentru a forma o pastă groasă. După ce au trecut cele 10 minute, puteți pur și simplu să spălați zona respectivă.

Când ar trebui să ne facem griji

Din fericire, malaria nu este răspândită în Europa. Cu toate acestea, dacă ați fost înțepat de țânțari într-o țară în care există malarie, semnele infecției includ:

– temperatură ridicată, transpirații și frisoane;
– dureri de cap și senzație de confuzie;
– senzație de oboseală și somnolență (în special la copii);
– senzație și stare de rău, dureri de burtă și diaree;
– pierderea poftei de mâncare;
– dureri musculare;
– piele îngălbenită
– durere în gât, tuse și dificultăți de respirație.

Metabolismul și mirosul corporal ne fac ținte perfecte pentru țânțari

Există o explicație științifică pentru care unii oameni sunt adevărați magneți pentru țânțari, în timp ce alții nu au nici cea mai mică problemă? Un entomolog explică modul în care metabolismul și mirosul corporal ne fac ținte perfecte pentru țânțari.

Majoritatea speciilor de țânțari, dar și o mulțime de alte artropode – inclusiv căpușe, purici, ploșnițe, muște negre – au nevoie de proteine din sânge pentru a face ouă. Doar femela-țânțar se hrănește cu sânge. Masculii se hrănesc cu nectar de plante, pe care îl transformă în energie pentru zbor.

Hrănirea cu sânge este o parte extrem de importantă a ciclului reproductiv al țânțarilor. Femela țânțar înțeapă pielea și injectează salivă, care conține numeroase proteine, enzime digestive și anticoagulanți, care împiedică coagularea sângelui și favorizează trecerea acestuia în aparatul bucal al insectei, special creat pentru extragerea sângelui. În urma procesului, o parte din salivă rămâne în piele, cauzând reacții ale sistemului imunitar, inclusiv reacții alergice precum eritem, senzație de mâcărime.

Cum ne putem apăra de țânțari

Sucul de lămâie poate atenua mâncărimea rezultată în urma unei înțepături de țânțar. Același efect îl are și menta, aplicată direct pe zona afectată. Mai mult, uleiul de scorțișoară are capacitatea de a distruge ouăle țânțarilor și poate acționa ca un agent de respingere a insectelor ajunse la maturitate.

Acesta poate fi obținut amestecând un sfert de linguriță, sau 24 picături de ulei pentru fiecare 120 ml de apă, pentru a forma o soluție diluată. Lichidul trebuie pulverizat pe piele, în jurul casei, cât și pe plantele din apropiere. Nu trebuie utilizată o cantitate prea mare, deoarece poate irita pielea. De ajutor pot fi și uleiul de eucalipt, lavanda sau cimbrul.