Programele cu ajutorul carora un PC realizeaza diverse actiuni, editare de text, scanare de imagini, crearea unor pagini de Web si chiar softurile banale necesare pentru ascultarea unor melodii i format MP3 sau vizionarea unor filme pe CD costa destul de mult, daca sunt procurate din magazine de la distribuitorii autorizati.
insa Internetul reprezinta o solutie excelenta pentru cei care doresc sa aiba aceste programe fara a baga mina i buzunar.
Majoritatea softurilor care se gasesc pe Internet sunt distribuite gratuit, ele putind fi descarcate direct din Internet si copiate pe hardul calculatorului.
Aproape orice va trece prin minte poate fi gasit pe Internet, firmele producatoare de soft itrecindu-se unele pe altele i a-si distribui gratis produsele pentru a le face publicitate. De multe ori, softurile nu sunt valabile decit pentru o anumita perioada de timp, dupa care, daca doriti sa continuati sa utilizati respectivul produs, vi se cere sa platiti licenta. insa majoritatea sunt distribuite gratis.
Daca nu stiti care sunt softurile pe care le puteti copia de pe Internet sau unde sa le gasiti, va prezentam i continuare citeva dintre cele mai cunoscute, utile sau doar amuzante programe, precum si adresele de unde le puteti descarca.
Utilitare
Clone CD 2.0.6.2. este o noua versiune a programului de copiat CD-uri, Clone CD. Asa cum indica si numele sau, programul permite utilizatorului sa copieze aproape orice fel de CD, indiferent daca este protejat la copiere sau nu. Tot ce aveti de facut este sa va duceti la adresa: www.elby.de /CloneCD, sa descarcati programul, si jocurile imprumutate de la prieteni sau CD-urile cu muzica vor deveni ale dumneavoastra fara sa cheltuiti bani decit pentru un CD inscriptionabil, ceea ce va fi, evident, mult mai ieftin decit sa cumparati CD-ul original.
Enuff pc 4.4 este un soft pe care il recomandam cu caldura parintilor, profesorilor sau sefilor. Cu ajutorul sau puteti controla timpul petrecut de cineva i fata calculatorului. Daca copilul dumneavoastra se joaca prea mult la calculator si isi neglijeaza lectiile, Enuff ii poate restrictiona accesul la respectivul joc la, sa spunem, o zi pe saptamina timp de trei ore, i restul timpului putind folosi PC-ul pentru alte activitati.
De asemenea, profesorii care doresc sa-si instruiasca elevii cu ajutorul Internetului fara ca acestia sa aiba acces la pagini de Web care nu au un caracter educational sau nu au legatura cu notiunile pe care le predau pot folosi Enuff pentru a restrictiona accesul la respectivele informatii. Acelasi lucru este valabil si i cazul angajatorilor care nu doresc ca salariatii lor sa foloseasca computerele de la serviciu i alte scopuri decit cele profesionale. Adresa la care este disponibil acest soft: www.akrontech.com.
O alta recomandare pentru cei care doresc sa elimine timpii morti atunci cind utilizeaza un PC, este programul SuperFassst!’98 Build 107. Softul icearca sa reduca timpul de icarcare a aplicatiilor, sa extinda capabilitatile sistemului si sa creasca viteza de afisare a meniurilor si cea de citire a fisierelor de pe hard disc. Adresa: www.webcelerator.com/superfassst.
DB-HTML Converter Pro 1.4 este un program foarte util pentru cei care urmaresc sa realizeze pagini de Web care sa contina baze de date. Softul converteste automat informatiile stocate i baze de date i format: MS SQL, FoxPro, MS Access, DB2, Informix, Oracle si Sybase. Adresa: www.primasoft.com /dbhtmlp.
Vreti sa va realizati propriul screen saver, astfel icit chipul copilului sau o poza dintr-o vacanta minunata sa va isoteasca permanent i timpul lucrului cu computerul? GraFX Saver este un utilitar cu ajutorul caruia puteti face acest lucru. Se pot introduce imagini, secvente audio si video. Adresa: www.cdhnow.com.
Comunicatii
Daca vreti sa aveti acces la fisierele altora, iMesh este programul care va trebuie. Daca aveti instalat acest soft pe caculator, i momentul i care sunteti conectat la Internet puteti descarca fisiere audio, video, ba chiar si filme itregi, de pe calculatoarele altor utilizatori ai programului. Adresa: www.iMesh.com.
Dar toate programele pe care le descarcam de pe Internet necesita o durata mare de timp pentru a fi copiate. Nu se putea sa nu fie creat si un soft care sa rezolve aceasta problema. El se numeste Mass Downloader si, cu ajutorul sau, descarcarea fisierelor din Web se face la viteza maxima posibila. Cu acest soft se pot descarca mai multe fisiere i acelasi timp, si prin tehnologia de split-file se reduce semnificativ timpul de descarcare a fisierelor. Adresa: www.metaproducts.com.
NetTurbo este, asa cum sugereaza si numele, un program de accelerare. Acesta icearca sa creasca viteza de transfer a datelor prin reteaua LAN sau Internet, prin optimizarea diferitilor parametri utilizati de catre protocoalele TCP/IP. Se poate ajusta marimea pachetelor transmise, numarul si marimea buffer-elor utilizate, precum si alti parametrii. Adresa: www.netturbo.com.
Fax2000 3.0 este un soft care va economiseste hirtia, costul si mai ales timpul, cu ajutorul lui putind trimite documente fara a avea un fax traditional. Softul suporta BCC si redimensionarea documentelor. Adresa: www.ccr.net/software/fax2000
Multimedia
Daca vreti sa va faceti un magazin virtual atractiv sau chiar propriul joc, Internet Scene AssemblerMari este un instrument de care aveti nevoie. Cu ajutorul sau puteti realiza scene grafice i miscare VRML pentru paginile Web. Adresa: www.parallelgraphics.com.
Grafica
Fotografiile digitale au devenit din ce i ce mai des folosite de utilizatorii de Internet si nu numai. Ideale pentru realizarea de prezentari sau conferinte video pe Internet, imaginile de pe camerele digitale sunt mult mai usor de descarcat cu noul modul, Digital Camera Wizard al programului Ulead Photo Explorer 6.0. Adresa: www.ulead.com.
Profesionistii, sau chiar amatorii care lucreaza cu Adobe Photoshop sau Jasc Paintshop vor gasi un adevarat prieten i programul Pedit. Acesta este un editor pentru crearea sau modificarea paletei de culori, permitind optimizarea manuala a paletei de culori ale anumitor imagini. Adresa: www.agentur-simon.de/pedit.
Securitate
Oricine este cit de putin familiarizat cu Internetul stie ca aceasta lume virtuala este pe cit de interesanta, pe atit de periculoasa pentru securitatea computerului personal. Asa ca un program care sa asigure securitatea PC-ului dumneavoastra este foarte necesar. Softlocx 4 este un utilitar cu ajutorul caruia se poate adauga o protectie sporita i programele pe care le realizati. Adresa: www.softlocx.com.
Desktop Surveillance 3.0 este un program cu care puteti monitoriza activitatea de pe computerul dumneavoastra. Informatiile sunt salvate i fisiere de tip log, putind sa le verificati oricind doriti. Adresa: www.omniquad.com.