Medicii de familie vor fi obligați să raporteze șoferii cu probleme psihologice

Dacă se va adopta un proiect de lege propus, medicii de familie vor fi obligați să raporteze șoferii cu probleme psihologice, ce le-ar putea afecta capacitatea de a conduce. În plus, vor fi obligați și să direcționeze spre evaluare psihologică șoferii respectivi.

Propunerea legislativă a fost discutată și în trecut, acum aproximativ 20 de ani, însă nu a fost implementată. Proiectul actual prezintă anumite aspecte problematice din punct de vedere legal. Medicul de familie care observă că un șofer manifestă simptome că ar avea probleme psihologice va fi obligat să elibereze un bilet de trimitere.

Biletul de trimitere va conține informații despre simptomele observate. Va fi trimis către un psiholog independent autorizat să practice liber profesia.

Biletul de trimitere este transmis direct către șofer. Pe baza sa, șoferul are obligația să se prezinte pentru evaluarea psihologică. Trebuie să facă acest lucru în decurs de trei zile lucrătoare de la primirea sa.

permisul auto
Evaluarea psihologică te poate lăsa fără dreptul de a conduce / SURSA FOTO: Capital

Dacă evaluarea psihologică determină că el nu este apt să conducă, rezultatul este comunicat de către psihologul responsabil în termen de o zi lucrătoare de la efectuarea evaluării șoferului. Informația este transmisă atât Poliției Rutiere din zona în care locuiește șoferul, cât și medicului de familie.

În situația în care șoferul este considerat apt psihologic pentru a conduce, psihologul îi va informa medicul de familie în termen de 15 zile de la finalizarea evaluării.

Un proiect similar a fost abordat cu aproape 20 de ani în urmă, dar nu a primit aprobare

Lucian Diniţă, omul care a condus Direcţia de Poliţie Rutieră între anii 2009 și 2014, a explicat că un proiect similar a fost abordat cu aproape 20 de ani în urmă. Totuși, nu a primit aprobare. Medicii de familie nu au fost de acord cu acest proiect. Jurământul lui Hipocrate, care subliniază importanța confidențialității și secretului medical, ar putea fi încălcat.

Există o inconsecvență: pentru a suspenda dreptul de a conduce din cauza consumului de alcool sau droguri este necesar un certificat medico-legal. În timp ce, pentru retragerea dreptului de a conduce, ar putea fi bazată doar pe o recomandare a unui psiholog.

„Nu au fost de acord medicii. Prin Colegiul Medicilor ni s-a transmis că avem Jurământul lui Hipocrate, care reclamă confidențialitatea în practica profesiunii medicale, secretul medical. Acum eu văd și o problemă de legalitate la acest proiect de lege.

Adică pentru a suspenda dreptul de a conduce pentru o anumită perioadă de timp pentru alcool sau droguri avem nevoie de certificatul medico-legal, iar pentru retragerea, repet, retragerea dreptului de a conduce este de ajuns o hârtie de la un psiholog?

Păi cât de legală vi se pare măsura? Prevăd că or să se umple tribunalele de șoferi care au dat în judecată poliția rutieră”, a precizat el pentru Adevărul.