Scumpirea combustibililor, investiţiile în modernizare, dar şi cheltuielile tot mai mari cu personalul vor face ca, la iarnă, facturile de încălzire să apese mai greu în bugetul celor ce locuiesc la bloc.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a dat undă verde scumpirii energiei termice produse în regim de cogenerare (adică simultan cu producerea energiei electrice). „Modificarea va avea loc începånd cu luna iulie. Creşterile de preţuri sunt cuprinse între 5% şi 20%, media creşterii la nivel naţional fiind de 9%“, aflăm de la Serviciul Relaţii Publice şi Comunicare al ANRE. Ultimele majorări aprobate de instituţie pentru aceste preţuri au avut loc în trimestrul întåi din 2007.

116-16278-11energie29.jpgUna dintre cele mai mari scumpiri va avea loc la Tårgovişte: 20,9%. Aici, costul de producţie al gigacaloriei era deja mare, situåndu-se între primele 15 pe ţară. De vină pentru această situaţie nu e, ca în alte cazuri, tehnologia învechită. „Din contră, avem una dintre cele mai moderne instalaţii, cu un randament de 89,5%, probabil cel mai mare din ţară. Problema este că, deşi producem şi energie electrică, şi energie termică, normele ANRE ne impun ca nu mai puţin de 60% din investiţie să fie amortizată de cea termică, în ciuda directivelor UE din domeniu“, afirmă Viorel Tabacu, directorul general al Termica Tårgovişte. „Ne pare rău că o investiţie făcută pentru ca locuitorilor să le fie mai bine se descarcă acum tocmai asupra lor“, mai spune el. O rază de speranţă există, totuşi: cånd se va încheia perioada de 12 ani de amortizare, preţul gigacaloriei va scădea cu 35%-40%. „Majorarea preţurilor la combustibilii pe care îi folosim noi, respectiv gaze naturale şi huilă, a făcut să apară o creştere a costurilor de producţie cu circa 18%. Per ansamblu, luånd în calcul şi transportul, şi distribuţia, asta ar însemna ca preţul gigacaloriei să salte cam cu 10,5%“, arată Constantin Plăcintă, directorul general al Termica Suceava.

Primarul Sucevei, Ioan Lungu, a spus că, dacă va aproba această majorare, va trebui fie ca populaţia să plătească mai mult, fie ca bugetul local să aloce mai mulţi bani companiei. „Oamenii au deja probleme cu plata energiei termice livrate, iar dacă vom majora preţul, blocajul se va accentua. În acelaşi timp, Consiliul Local nu poate suporta nici la preţul actual diferenţa de subvenţie“, a explicat edilul. Dar cea mai mare problemă, arată directorul Termica, este că, de fapt, majorarea de tarif propusă ar putea fi insuficientă în raport cu „veştile îngrijorătoare care vin de pe piaţa de combustibili“. Cu alte cuvinte, barilul de petrol din ce în ce mai scump îi face pe mulţi operatori din domeniu să se reorienteze de la combustibilii pe bază de ţiţei (păcură, CLU sau motorină) spre alte surse de energie. Lucru care, evident, face ca şi preţurile cărbunilor sau ale gazelor naturale să explodeze.

116-16277-2.jpgŞi la Bucureşti s-a aprobat o creştere cu 11,2% a tarifelor producătorului Electrocentrale (Elcen), fapt care a provocat intervenţia premierului Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a anunţat că Guvernul va selecta o firmă de audit care să verifice structura costurilor şi posibilităţile de reducere a cheltuielilor la Elcen. Pentru moment, niciuna din majorările operate nu are efecte directe asupra locuitorilor. În cazul Bucureştiului, de exemplu, energia termică de la Elcen este livrată către RADET, care o transportă şi o distribuie, iar preţul final la consumator este stabilit de Consiliul General, diferenţele de cost urmånd să fie subvenţionate.

Există informaţii că şi centralele termice simple (cele care nu produc căldură în cogenerare) se gåndesc serios la creşterea tarifelor. Motivele – de la scumpirea combustibililor şi a apei la creşterea costurilor cu personalul. Deocamdată, se poartă negocieri cu autorităţile locale. „În ultimele trei luni, nu am aprobat modificări de preţuri“, ne-a comunicat Biroul de Presă al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Dar sunt şanse mari ca lunile care urmează să nu mai fie la fel de liniştite.

91 de lei îi costă gigacaloria pe locuitorii din Petrila (de aproape trei ori mai puţin ca la Horezu). Explicaţia: apropierea de sursa de combustibil ieftin

VIITORUL SUNA RECE

Creşterea preţului gazelor naturale (care ar putea continua vertiginos în următorii cåţiva ani) face ca nici varianta centralelor termice individuale să nu mai fie atrăgătoare. Subvenţiile indirecte (la producător) ar putea ţine preţul gigacaloriei jos, însă cei care nu sunt clienţii sistemului centralizat de încălzire pot cere, pe bună dreptate, ca statul să le plătească şi lor o parte din factură.