Huawei este al treilea producător global de smartphone-uri, după Samsung şi Apple, şi una dintre cele mai mari firme de telecomunicaţii din lume. 

Marja de profit a scăzut la 12% în perioada ianuarie – iunie 2016, de la 18% în primul semestru din 2015, din cauza creşterii concurenţei pe piaţa telefoniei mobile, scrie Agerpres. 

Huawei este "una dintre puţinele companii care ar urma să înregistreze creşteri destul de importante ale vânzărilor, cel puţin pe segmentul de smartphone-uri, dar există o concurenţă strânsă. Există producătorii locali din China, care devin din ce în ce mai agresivi", a apreciat Bryan Ma, de la firma de cercetare de piaţă IDC. 

Pentru a-şi creşte cota de piaţă, Huawei s-a concentrat mai mult de produse din zona de vârf, cum este ultimul său telefon – P9, echipat cu o cameră dezvoltată în cooperare cu firma germană Leica Camera AG. 

Vânzările de smartphone-uri Huawei au crescut rapid nu doar în China, ci şi în Europa, Orientul Mijlociu şi alte părţi ale lumii. Cu toate acestea, compania chineză are o prezenţă redusă pe piaţa din SUA. 

Pentru a putea concura mai bine cu Samsung şi Apple, Huawei a investit miliarde de dolari pentru consolidarea portofoliului de brevete. 

Vineri, producătorul sud-coreean de telefoane mobile Samsung Electronics a depus o plângere la un tribunal din China în care acuză Huawei de încălcarea unor brevete în domeniul smartphone-urilor, potrivit Agerpres. 

Acţiunea demarată de Samsung vine la doar două luni după decizia Huawei de a acţiona Samsung în justiţie la două tribunale, unul din California şi altul în Shenzhen, China, cu intenţia de a obţine despăgubiri pentru utilizarea neautorizată de către telefoanele Samsung a unor licenţe ce ţin de tehnologiile 4G, sisteme de operare şi interfaţa cu utilizatorul. 

Cei doi producători nu au reuşit să ajungă la un acord de licenţiere pentru utilizarea unor tehnologii vitale pentru modul în care operează reţelele de telefonie mobilă. 

"Am negociat cu bună credinţă cu alţi deţinători de patente pentru obţinerea de licenţe corecte pentru tehnologii. Cu toate acestea, în pofida eforturilor noastre pentru a rezolva această chestiune în mod amiabil, suntem nevoiţi să demarăm o acţiune în justiţie pentru a ne apăra proprietatea intelectuală", se arată într-un comunicat de presă al Samsung.