“Nici sindicatele şi nici patronatele nu doresc să discute modificările aduse la Codul Muncii de nu se ştie cine, de Consiliul Investitorilor Străini şi Camera de Comerţ Româno-Americană”, a spus Dan Matei Agathon.
Acesta a precizat că potrivit Constituţiei modificările la Codul Muncii se fac de către partenerii sociali respectiv patronate, sindicate şi Guvern.
“Într-o ţară a Uniunii Europene, o organizaţiei cum este Consiliul Investitorilor Străini ar trebui să reprezinte interesele ţărilor din afara UE”, a subliniat reprezentantul ACPR.
În continuare, Ion Albu, preşedinte executiv al CSN Meridian, a arătat că în întâlnirea de la MMFPS oficialităţile au încercat să abordeze şi problema modificării Codului Social.
Sindicatele şi patronatele au căzut de acord ca orice eventuale propuneri să le pregătească împreună şi apoi să le înainteze Guvernului.
“Luni, la ora 12.00, la sediul CES sindicatele şi patronatele se vor întâlni pentru stabilirea unui program referitor la şase legi fundamentale pentru dialogul social. Este vorba despre legea patronatelor, a conflictelor de muncă, a sindicatelor, a negocierilor, a Constractului Colectiv de Muncă şi a CES-ului” a spus Dan Matei Agathon. Reprezentantul ACPR a subliniat că acestea sunt priorităţile patronatelor şi sindicatelor.
Întrebat de ce Guvernul insistă să modifice Codul Muncii, Dan Matei Agathon a afirmat că Executivul încearcă să răspundă în acest fel “presiunilor exercitate de Consiliul Investitorilor Străini şi de Camera de Comerţ Româno-Americană”.
În continuare, Dan Matei Agathon a subliniat că patronatele nu sunt de acord cu adoptarea unui program de muncă de 12 ore şi resping propunerea de suspendare a grevelor cuprinse în proiectul de modificare a Codului Muncii.

Reprezentanţii MMFPS au spus că Guvernul intenţionează ca până în 15 decembrie să adopte Codul Social şi, eventual Guvernul să şi-l asume, a mai spus reprezentantul Meridian.
Vineri, la Ministerul Muncii a avut loc o nouă întâlnire între reprezentanţii sindicatelor patronatelor şi ministerului pe tema modificării Codului Muncii, proiect pe care ministrul Muncii Ioan-Nelu Botiş a spus, cu un alt prilej, că Guvernul nu şi-l asumă dar că va fi pus în discuţie deoarece este venit din partea societăţii civile, a investitorilor şi a mediului academic.
Sursa: Agerpres