Simularea la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a – proba scrisă la Limba română a constituit una din primele ocazii pentru ministerul de resort de a testa cum se pot desfășura astfel de examene, în contextul pandemiei de coronavirus.

Aproape 125.000 de elevi au participat la simulare, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației.

Simularea la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a. Puține încercări de fraudă

Simularea la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a a început luni, 29 martie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Simularea acestui examen național se reia după un an de pauză, în 2020 nefiind organizată din cauza pandemiei.

6.120 de elevi din 149 de unități de învățământ aflate în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul unității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori nu au putut participa la simulare.

Potrivit datelor preliminare transmise de inspectoratele școlare, au fost prezenți 124.931 de elevi (90.54% din totalul elevilor eligibili să susțină proba), cea mai ridicată rată de participare înregistrându-se în județul Neamț (96,5%).

Au fost eliminați pentru tentativă de fraudă trei elevi (doi elevi din județul Călărași, respectiv 1 elev din județul Timiș).

Elevii au primit două texte la primul subiect de la simularea probei de Limba Română din cadrul Evaluării Naționale.

Mircea Cărtărescu, printre subiectele la Limba română

Primul text a fost din Solenoid de Mircea Cărtărescu, iar al doilea din Bulevardele Vieții de Sanda Golopenția, potrivit ziarulunirea.ro, care a publicat subiectele.

Trebuie precizat că notele elevilor la simulările de Evaluare Națională și BAC ”nu se trec în catalog” decât ”prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului”, așa cum prevede ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat în urmă cu o zi că a ajuns la un consens cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru ca elevii din anii terminali, clasele a VIII-a și a XII-a, să vină în continuare la școală, în format fizic, chiar dacă Bucureștiul și alte localități sunt în scenariul roșu.

Cîmpeanu îi ceruse ministrului Sănătății aprobare și pentru propunerea ca simulările să fie organizate la școală. O decizie oficială încă nu a fost anunțată.

Calendar Simulare Evaluarea Națională 2021, pentru clasa a VIII-a, include următoarele date:

29 martie 2021 – Limba și literatura română – probă scrisă;
30 martie 2021 – Matematică – probă scrisă;
31 martie 2021 – Limba și literatura maternă – probă scrisă;
16 aprilie 2021 – Afișarea rezultatelor.