Roxadustat se ia pe cale injectabilă. Alimentele consumate de Simona Halep nu aveau cum să conțină această substanță

Cu ceva timp în urmă, Andrei Nourescu, jurnalist familiarizat cu circuitul WTA, a vorbit despre acuzațiile de dopaj care i-au fost aduse Simonei Halep, mărturisind că nu înțelege de ce jucătoarea de tenis are parte de atât de multă susținerea din partea românilor. Potrivit spuselor sale, afirmațiile potrivit cărora Roxadustat a ajuns în organismul ei prin alimente sunt false pentru că substanța respectivă se ia pe cale injectabilă.

„Știi ce nu înțeleg și îmi pare rău? Nu înțeleg de ce într-un caz de dopaj cum e al Simonei Halep, toată lumea o apără până în pânzele albe și nu concepe nici măcar 1% ca totuși să se fi dopat, deși analizele asta spun! În schimb, la un Lucian Bute sau la Loredana Toma… N-am auzit pe nimeni să o apere pe Loredana Toma așa! De ce? Sau pe Lucian Bute! Și să sară: ‘Nu, domne, cum să fie posibil așa ceva?’.

Toată lumea e convinsă că Simona n-ar face așa ceva, dar Lucian Bute de ce ar face, de exemplu? Adică de ce despre un sportiv poți considera că e în stare de așa ceva, despre altul nu? Mi se pare o punere așa prea sus pe un piedestal, fără a avea ceva concret, știi?

Eu sunt un om foarte pragmatic și oricât de dragă mi-ar fi Simona Halep, fără să nu-i recunosc performanțele uriașe la care a ajuns, până una-alta, eșantionul ei de urină asta spune, că organismul ei conținea Roxadustat! Care substanță, oricât ar încerca alții să ne spună fel și fel de povești, nu se găsește nici în cafea, nici în mușchi de vită, nici în papanași! Nici nu ți-o putea turna cineva ca un praf.

Este o substanță din cea mai gravă categorie de dopaj. Se ia pe cale injectabilă, nu ajunge întâmplător în organism. Aaaa, ok, că ai luat alte substanțe care conțineau aia, le-ai luat”, a declarat Andrei Nourescu în cadrul podcastului „UN PODCAST” de pe canalul de Youtube cu același nume.

Andrei Nourescu nu crede că Simona Halep va reuși să își demonstreze nevinovăția

Andrei Nourescu nu crede că Simona Halep va reuși să își demonstreze nevinovăția, precizând că jucătoarea de tenis va fi sancționată chiar dacă substanțele interzise au ajuns în corpul ei în mod accidental.

„Și asta cu faptul că poți să invoci că n-ai știut ce conține… Ok, am luat niște substanțe pentru efort. Bun, n-am știut că ele conțin ce conțin. Și așa vrei să scapi? Păi, atunci oricare sportiv prins dopat ar putea să spună: ‘Păi, n-am știut! Am luat ceva ce n-am știut’. Și scapă toți atunci pe motiv că n-au știut.

Mi s-ar părea un precedent, de asta cred eu că nu va scăpa. Indiferent că a știut sau n-a știut. Presupunând că n-a știut că ce a luat conținea niște substanțe interzise, pe care le-a luat și nu te absolvă. Asta este, trebuie să plătești! Oricare sportiv care va fi prins dopat de acum înainte poate zice ca și Simona: ‘Păi n-am știut că am luat alea! Pe mine de ce să mă suspendați?’. Și atunci n-ar mai fi nimeni suspendat. S-ar termina cu dopajul”, a explicat el.

Andrei Nourescu bănuiește că Simona Halep s-a dopat și în trecut

Din punctul său de vedere, „este foarte posibil” ca Simona Halep să se fi dopat intenționat în trecut „pentru că această categorie de substanță dispare din organism la un anumit timp, poate fi o lună, două, trei.”

„Așa cum sunt specialiști anti-doping care îi vânează pe cei care se dopează, la fel sunt alți specialiști care sunt cu un pas în față, mai avansați, care la asta se pricep. Să inventeze doping și să-l facă cât mai performant pentru a nu fi depistat. Și atunci spun sportivului respectiv: ‘Ia acest stanozolol, pentru că în a șasea zi el dispare din organismul tău’. Și atunci el știe că în perioada aia nu poate fi controlat, dispare până la competiție și își calculează”, a adăugat jurnalistul.