Fondurile de investiții Broadhurst Investments și Hesketh Enterprises, înregistrate în Cipru, au marcat ieri exitul din cadrul producătorului de electrozi pentru sudură Ductil Buzău (DUCL), încasând 7,5 milioane euro pe participația cumulată de 16,56%, transferul având loc la un preț de 2,4 ori mai mare decât cel din piață.
Până ieri, în afara acționarului majoritar Air Liquide Welding Italia (72,32% din capital), doar Broadhurst Investments Limited mai era cunoscut ca acționar semnificativ la Ductil Buzău, cu 11,71% din capitalul social.
Numai că, potrivit raportărilor transmise către ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), un alt fond de investiții înregistrat în Cipru deținea o participație aproape de 5% din Ductil Buzău, cât să nu trebuiască să raporteze public deținerea. Este vorba de Hesketh Enterprises, un fond mai puțin cunoscut pe piața locală, dar care acționează, discret, în tandem cu Broadhurst Investments, administrat de Siminel Andrei.
Astfel, Broadhurst Investments și Hesketh Enterprises au raportat ieri că și-au vândut deținerile, de 11,71%, respectiv de 4,87% din Ductil Buzău, către grupul francez Air Liquide, acționarul majoritar al Ductil. Pentru a ajunge la o participație care să le confere liniște totală, cei de la Air Liquide au plătit fondurilor cipriote 7,5 milioane euro, evaluând Ductil Buzău la 45 milioane euro.
În urma acestui transfer surprinzător, cei de la Air Liquide au ajuns la o participație de 88,88% din Ductil Buzău.
Producătorul de electrozi pentru sudură a încheiat primele 9 luni din acest an cu o cifră de afaceri de 115,9 milioane lei (26 milioane euro), în creștere cu 6,3%, și cu un profit operațional de aproape 8 milioane lei, în creștere cu 64% față de aceeași perioadă a anului trecut. După primele 9 luni, profitul net al Ductil Buzău a fost de 6,65 milioane lei (1,5 milioane euro), în creștere cu 32% față de anul trecut.
Exitul fondurilor conduse de Siminel se face astfel la 1,3 ori cifra de afaceri (anualizată) sau la 18,7 ori profitul operațional.