Momentele de criză sunt unele care aduc după sine foarte multă impredictibilitate, în special în domeniul economic. Nimeni nu poate spune cu certitudine în aceste zile cum va arăta lumea peste câteva luni. Economistul Adrian Câciu dă și câteva sfaturi pentru populație în această perioadă.

La noi nu este clar când se va redeschide industria Horeca, iar asta atrage în lanț afectarea altor industrii. Această situație generează întrebări nu numai pentru companii, dar și pentru oamenii de rând. Una dintre ele se referă la relația cu băncile: este indicat un credit acum sau nu?

Economistul Adrian Câciu spune că împrumuturile pentru mașini sau case este de preferat să fie amânate anul acesta. Și din cauza lipsei de predictibilitate, dar și pentru că produsele cu termen lung de folosință se vor ieftini. România a mai trecut prin acest fenomen și în timpul crizei din 2008-2010, când piața imobiliară s-a prăbușit.

Iată ce scrie Adrian Câciu pe pagina sa de socializare:

”În situații de criza cuvântul de ordine este impredictibilitatea. Nimic nu mai este sigur, nimic nu poate fi păstrat în limitele prezentului imediat. Există impredictibilitate și acesta se refera cel mai mult la veniturile viitoare și la păstrarea locului de muncă.

În acest context, sfatul meu prietenesc adresat tuturor oamenilor este sa nu facă credite în perioada următoare. Decât dacă e strict necesar pentru supraviețuire. Dar, nu va recomand sa faceți leasinguri pentru masini și mai ales credite ipotecare.

Încercați sa rezistați cel puțin anul acesta. Este un an cu nisipuri mișcătoare și nu e oportun sa transformați greul prin care treceți acum într-un greu mult mai dificil de gestionat ulterior.

Iar preturile…. Ehe…

Veți vedea ce căderi de prețuri vor fi. Mai ales pe zona ofertei de folosință îndelungată.

Mulțumesc!”