Că ne aflăm în plină criză economică, pe care încă nu o simțim datorită micilor rezerve financiare, este evident. Și mai grav este că se pare că nu există niciun plan coerent pentru ceea ce urmează. Iar ca tabloul să fie complet, se pare că anul începuse oricum prost pentru România. Situația asta pare o combinație aproape dramatică din punct de vedere economic.

Economistul Adrian Câciu a analizat primele două luni ale acestui an din punct de vedere financiar. Cifrele prezentate de el nu sunt deloc provocatoare de optimism.

Iată ce scrie Adrian Câciu pe pagina sa de socializare:

”Deficitul de cont curent pe primele 2 luni ale anului 2020 a crescut cu 85% (aproape s-a dublat) faţă de perioada similară a anului precedent, ajungand la 325 milioane euro. O creştere ingrijorătoare care a avut loc înainte de începerea Crizei Covid 19

Investitiile străine directe au scăzut cu 71% în primele 2 luni ale anului 2020, fata de perioada similară aanului trecut fiind de doar 409 milioane euro faţă de 1404 milioane anul trecut.

În schimb, în primele 2 luni ale anului 2020, datoria externă a României a crescut cu 4,75 miliarde euro, pe fondul creşterii datoriei publice cu 4,65 miliarde euro.

Totul înainte de orice criză în care toţi românii erau anunţati că totul este fantastic, că totul scade (după cum vedem doar ISD-urile au scăzut – ceea ce este foarte grav că nu intra valuta în tara) şi că este o administrare profesionistă.

BNR a anuntat astăzi că nu este aşa!

Dezechilibrele macroeconomice au crescut, aşa cum v-am mai spus şi în alte postari! Comunicatul de astăzi al BNR confirmă cine a jucat poker în această perioadă! Recomandabil ar fi să se ascundă ca să uite lumea!

La toate acestea adăugăm şi cresterea deficitului public la februarie la 0,73% din PIB faţă de 0,5% din PIB anul trecut. Problema este că aceste dezechilibre complică extraordinar de mult situaţia economică şi ratingul de ţară!

Grav, foarte grav!”