Preşedintele Donald Trump a promis că militarii americani staţionaţi în Afganistan se vor întoarce acasă până de Crăciun, însă şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, atrage atenţia că retragerea militarilor depinde totuşi de anumiţi factori. Este vorba despre o reducere a violenţei pe teren şi de alte condiţii prevăzute în acordul semnat în luna februarie între Statele Unite şi talibani, transmite France Presse.

„Acordul şi planurile de retragere, în ansamblul lor, prevăd condiţii. (…) Ceea ce contează este că noi suntem pe cale să punem capăt unui război într-un mod responsabil, deliberat şi care să garanteze interesele cruciale ale securităţii naţionale americane ce sunt în joc în Afganistan”, a declarat generalul Mark Milley într-un interviu pentru postul public american de radio, NPR.

Ce prevede acordul istoric semnat în luna februarie între SUA şi talibanii din Afganistan

Acordul istoric semnat la 29 februarie între Washington şi talibani, după 19 ani de conflict, prevede o retragere totală a trupelor americane până cel târziu la mijlocul anului 2021 sau mai târziu. În schimb, insurgenţii s-au angajat să nu permită teroriştilor să opereze de pe teritoriile pe care le controlează, să nu mai atace oraşele şi să înceapă negocieri de pace directe, fără precedent, cu Guvernul de la Kabul. Negocierile au început în septembrie, cu o întârziere de câteva luni.

Gen. Mark Milley a insistat că Donald Trump a aprobat doar o „retragere condiţionată”. „Termenii acordului au fost tot timpul clari”, a precizat militarul, adăugând că viitoarele faze ale retragerii vor fi în orice caz „decise de către preşedinte”.

„Noi, militarii, oferim cele mai bune sfaturi militare cu privire la aceste condiţii, astfel încât preşedintele să poată lua decizii responsabile în cunoştinţă de cauză”, a spus generalul Mark Milley. El a apreciat că diminuarea violenţei nu a fost „semnificativă” în ultimele patru-cinci luni, scrie Agerpres.

Numărul soldaţilor americani a scăzut deja într-un mod considerabil. Erau 12.000 în momentul semnării acordului între SUA şi talibani şi ar urma ca până în noiembrie să rămână doar 4.500. Pentagonul ia în calcul să menţină contingentul american la acest nivel la începutul anului 2021, aşteptând să constate că negocierile interafgane avansează.