Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că Bucureștiul este un oraș care „importă, produce și exportă poluare”. În ceea ce privește anumite localități din apropierea Capitalei, acesta spune că sunt adevărate „forme de crimă organizată”, poluatoare, care până acum au fost tolerate de stat.

„Bucureștiul, pot să spun că importă, produce și exportă poluare. Sunt surse mici, surse medii și surse mari. Foarte multă lume se referă la poluatorii mari sau la câțiva poluatori, pentru că aceștia au fost mediatizați preponderent, dar sunt mulți alți poluatori pe care noi nu îi vedem, dar care poluează. Și, însumați, însumați, au un volum de poluare semnificativ asupra Bucureștiului”, a spus șeful Gărzii de Mediu pentru Pro TV.

Este „o formă de crimă organizată” în materie de poluare

Acesta a dat ca exemplu anumite localități din apropierea Bucureștiului, precum Sinești, care contribuie din plin la poluarea mediului înconjurător, iar situația este binecunoscută de autorități. Octavian Berceanu a precizat însă că deși acolo este „o formă de crimă organizată” în materie de poluare, statul român nu a făcut mare lucru până acum, ca să rezolve problema.

„Avem o formă de crimă organizată, asta este clar, pe care statul român, până acum, și autoritățile locale, au tolerat-o, pot să zic. Altfel nu pot explica. Respectiv, vin camioane cu deșeuri, cu cabluri, cu anvelope, cu alte deșeuri care ajung acolo, deșeuri care conțin și fracții metalice, asta e important de știut. Materialele respective sunt incinerate și se extrage fracția metalică. Pe de altă parte, se depozitează ilegal și deșeuri în zona respectivă”, mai spune Octavian Berceanu.

Acesta a evitat să spună cine-i protejează pe cei care încalcă legea.

„Noi am intrat în forță. Au mai fost intervenții în forță anii precedenți, dar așa, mai mult de decor și imagine publică”, a spus șeful Gărzii de Mediu care a evitat să spună exact cine-i protejează.