Toată Planeta a fost afectată grav de pandemie. Totuşi, Israelul a reuşit să combată efectele din economie destul de rapid. A deschis total economia la începutul acestei săptămâni, cu ajutorul campaniei intensive de vaccinare şi cu o aplicaţie care le-a permis celor imunizaţi să aibă acces peste tot în locurile publice.

Israelul şi-a salvat economia de pandemie

Totul a fost dezvăluit de către Ohad Cohen, directorul Administraţiei de Comerţ Exterior din Ministerul israelian al Economiei. Aproape toţi locuitorii Israelului care se puteau vaccina au făcut-o, iar de marţi nu mai există nicio restricţie. Până atunci, israelienii au folosit o aplicaţie pe telefon care certifica faptul că o persoană este vaccinată şi acest lucru îi oferea accesul peste tot, conform Agerpres.

„În prezent aproximativ 60% din populaţia Israelului a fost deja vaccinată şi acum începem să îi vaccinăm pe copii. Dar acest lucru nu este obligatoriu, este voluntar. De exemplu, eu am trei copii, şi unul a fost deja vaccinat. Cei doi gemeni ai mei au vârsta de 15 ani şi în această dimineaţă soţia mea i-a dus la doctor pentru a fi vaccinaţi.

În prezent, dacă veniţi în Israel, este o ţară complet deschisă. Începând de marţi nu mai este nevoie de mască. A deschis economia, a deschis hotelurile, restaurantele. Totul este deschis. Fabricile, afacerile funcţionează la fel cum o făceau înaintea pandemiei de COVID-19.

Singurul sector care mai este închis este turismul pentru că atâta timp cât restul lumii, populaţia din alte ţări, nu este vaccinată şi atâta timp cât nu avem suficiente informaţii despre diferitele tulpini, trebuie să fim prudenţi.

Pentru că am avut nevoie de timp pentru a ajunge la un nivel în care ţara este deschisă şi liberă şi nu vrem să punem în pericol acest lucru”, a spus Cohen, conform sursei citate.

Cum pot ajunge românii în Israel?

„Trebuie să facă un test PCR înainte de a ajunge. Trebuie să fie vaccinaţi, dacă nu sunt vaccinaţi nu pot veni în Israel. Test PCR şi vaccin. Ambele. Atunci când ajung în Israel trebuie să facă un alt test PCR. Din nou, cred că dacă eu aş fi un om de afaceri român care călătoreşte în Israel…

E adevărat că te costă puţin mai mult dar sănătatea este mai scumpă aşa că aş vrea să fiu sigur că sunt sănătos. De aceea cred că este rezonabil, la acest moment. Cred că odată ce oamenii vor fi mai vaccinaţi, vom avea mai multe informaţii, cred că unele restricţii ar putea fi ridicate. Însă nu pentru moment, nu deocamdată”, a explicat oficialul.

Ohad Cohen este din 2012 comisar pentru comerţ şi directorul Administraţiei de Comerţ Exterior din Ministerul israelian al Economiei.