Deşi liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, înfierează cu orice ocazie guvernarea liberală, declarând sus şi tare că „nu au nicio limită! Și-au angajat toate rudele, coafezele, chelnerii și cioclii la vârful statului!”, iată că situaţia nu este deloc diferită când vine vorba despre propria familie.

Nepoata sa, Andreea Ciolacu, a fost angajată, fără concurs, drept consilier personal al preşedintelui ICR (Institutul Cultural Român), Mirel Taloș, în luna aprilie a acestui an. Ulterior, ea a fost transferată într-un compartiment numit Serviciul Mari Programe. Conducerea ICR poate angaja până la 16 consilieri personali. Pentru a deveni consilier al demnitarului nu trebuie îndeplinite niciun fel de condiții, în afară de voinţa demnitarului.

Preşedintele ICR, Mirel Taloș, este un apropiat al lui liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu. Unul dintre cele două posturi de vicepreședinți este deținut de Krizbai Bela Dan, susținut de UDMR.

Unde a mai lucrat, în trecut, Andreea Ciolacu

Potrivit declarației de avere depusă în anul 2018, Andreea Ciolacu a lucrat în trecut la Ministerul Culturii, unde a consiliat un secretar de stat pentru un venit anual net de 19.406 lei. În acea perioadă, PSD era la guvernare, iar ministru Culturii era Lucian Romașcanu, apropiat al lui Marcel Ciolacu şi actual purtător de cuvânt al PSD.

Nepoata lui Marcel Ciolacu a mai fost și consilier la Senat, unde încasa un venit net anual de 5.784 lei. Andreea Ciolacu a mai realizat în 2018 venituri de 843 lei în calitate de secretar la S.C. Alcom SRL Buzău. Despre acestă firmă, Marcel Ciolacu arată în declarația de avere că o deține în proporție de 50%, împreună cu fratele său și soția, potrivit Radio Europa Liberă.

La ICR mai lucrează şi prieteni din Buzău ai lui Marcel Ciolacu. Este vorba, mai exact, despre Adriana Pietrăreanu, adjunct al directorului ICR Bruxelles, Liliana Țuroiu. Adriana Pietrăreanu este soţia lui Viorel Pietrăreanu, care era numit de Marcel Ciolacu în 2016 al „treilea frate”.

Bugetul pentru anul 2019 al Institutului Cultural Român a fost de 60 milioane de lei, fiind suportat integral de la bugetul de stat.