Prim-ministrul desemnat, Nicolae Ciucă a menționat în biografia oficială rolul său de general în prima luptă în care Armata Română a fost combatantă activă după al doilea război Mondial, bătălia de la Nassiria, în Irak, mai 2004.

Unul dintre jurnaliștii care au relatat și, apoi, au avut ideea unui documentar făcut la Radio România Actualități, despre faptele de arme ale generalului Ciucă, se numește Radu Dobrițoiu. Când a ajuns ministru, Nicolae Ciucă l-a angajat pe Dobrițoiu consilierul său la MApN.

Când a fost întrebat dacă a susținut concurs la MApN, Dobrițoiu a răspuns că ”sunt detașat de la Radio, am dat concurs când am intrat în Radio”, relatează Libertatea.ro

Cine este Radu Dobrițoiu?

Radu Dobrițoiu a fost jurnalist, realizator de emisiuni la Radio România Actualități și membru în Comitetul Director al RRA, în mandatul lui Ovidiu Miculescu, șeful numit de PSD la radioul public.

În 2013, la ideea lui Dobrițoiu, Radio România a realizat un documentar despre ceea ce autorii săi au numit „prima bătălie la care militarii români luau parte după cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Documentarul se regăsește astăzi pe blogul lui Radu Dobrițoiu, iar într-un articol acesta arată că autorii l-au realizat „pornind de la experiența” sa din Irak.

„Pornind de la experiența mea din Irak, colegii Mario Balint și Ilie Pintea, corespondenți de război, au realizat un documentar despre participarea trupelor românești la Bătălia de la Nasiriyah.

Realizat după toate canoanele impuse pentru un film documentar, cu o vastă experiență în domeniul jurnalistic, cei doi au reușit să adune foarte multe informații de la actori care au participat la luptele de atunci, din provincia Dhi Qar, inclusiv ministrul apărării din acea perioadă, Ioan Mircea Pașcu și comandantul de atunci al batalionului românesc de infanterie, Ionel-Nicolae Ciucă”, scrie Dobrițoiu pe blogul său.

„A dorit să mă protejeze”

„Am simțit că este vorba despre o misiune specială.  Era implicat direct comandantul batalionului în organizarea și punerea pe roți a acestei misiuni. Mi-aduc aminte că am cerut de mai multe ori și chiar am fost foarte supărat că domnul comandant Nicolae Ciucă nu a vrut să mă ia în această patrulă împreună cu militarii, dorind să mă protejeze. Pentru că se ducea la luptă. Era prima luptă, aveam să aflu după aceea, prima luptă în care era implicată o unitate românească după cel de-Al Doilea Război Mondial”, spune Radu Dobrițoiu în documentar.

Tot Radu Dobrițoiu este autorul interviului în care Nicolae Ciucă spunea că nu va intra în politică.

„Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere și îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituție. Dar nu dintr-o funcție publică. „, spunea prim-ministrul desemnat într-un interviu din 2018.