Şeful Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, susţine că războiului cu Rusia ar trebui să se încheie prin revenirea Ucrainei la granițele sale din 1991.

Potrivit oficialului, acest lucru s-ar putea întâmpla anul viitor. Budanov este convins că primele rezultate vizibile ale momentului de cotitură în războiul din Ucraina vor apărea în luna august a acestui an.

„La sfârșitul anului, să zicem, va fi o stare în care ostilitățile active se vor reduce suficient de mult. Dar acesta nu va fi încă sfârșitul (războiului, n.r.), trebuie să înțelegeți corect ce spun”, a explicat Budanov, într-un interviu pentru RBC.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a remarcat că va considera sfârșitul războiului revenirea la granițe din 1991.

„Acesta va fi sfârșitul întregii aventuri pe care a întreprins-o Rusia” – a afirmat şeful GUR. Întrebat de un jurnalist când s-ar putea încheia războiul, Budanov a răspuns: „Consider că anul viitor”.

Ucraina nu a înregistrat pierderi după retragerea din Lisiceansk

La rândul său, șeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhi Haidai, a vorbit despre ultima mișcare făcută de Ucraina.

Oficialul a afirmat că trupele ucrainene au reușit să iasă din Lisiceansk fără a înregistra pierderi. Potrivit acestuia, apărătorii ucraineni s-au retras pe poziţii mai consolidate.

Haidai a amintit că armata rusă are un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte echipamentele militare și muniția deţinute, de aceea militarii ucraineni nu au permis o încercuire și au părăsit orașul.

Războiul nu este pierdut

„Pur și simplu ar fi distrus orașul trăgând de departe, așa că nu avea rost să rămânem. Am fi fost înconjurați și ar fi trebuit să stăm acolo în timp ce orașul era bombardat”,  a explicat Serhi Haidai.

Forțele armate ale Ucrainei s-au retras pe poziţii defensive pregătite, mai la vest, de unde vor continua să lupte cu invadatorii atunci când vor primi mai multe arme de la partenerii occidentali.

„Toţi s-au retras fără pierderi… Pentru mine, acest lucru este greu şi dureros, dar nu este un război pierdut. Este doar o bătălie pe care am pierdut-o. Trebuia să ne salvăm trupele, astfel încât, atunci când vor ajunge suficiente arme furnizate de Occident, să putem efectua operațiuni normale și să contraatacăm”, a adăugat guvernatorul regiunii Luhansk.

Amintim că, pe 3 iulie, armata Ucrainei a anunţat că s-a retras din Lisiceansk, „pentru a proteja viaţa apărătorilor ucraineni”.