Stelian Ion a vorbit, joi, despre pensiile magistraţilor. Potrivit acestuia, “pensia depăşeşte ultimul salariu, depăşeşte ultimul venit net, ceea ce e o mare problemă. E o invitaţie să ieşi la pensie de foarte tânăr”.

Ministrul Justiției, despre pensiile magistraților

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, cataloghează drept „o aberaţie” modul în care a fost gândit sistemul de pensii de serviciu de care beneficiază magistraţii şi susţine că marea problemă este faptul că pensia depăşeşte ultimul venit net, ceea ce încurajează ieşirea din sistem.

„Problema, eu o văd mai ales în următorul aspect: faptul că pensia depăşeşte ultimul salariu, depăşeşte ultimul venit net, ceea ce e o mare problemă. E o invitaţie să ieşi la pensie de foarte tânăr, imediat cum ai împlinit vârsta. Dacă pensia ta e mai mare decât salariul e o poartă deschisă, o invitaţie să părăseşti sistemul, ceea ce e o mare problemă”, a afirmat Stelian Ion, joi seară, la Digi 24.

Pensia nu va mai depăși ultimul venit

El cataloghează drept „o aberaţie” modul în care a fost gândit sistemul pensiilor speciale. Conform ministrului, în cadrul unor dezbateri avute recent cu magistraţii, aceştia au formulat propunerea „de bun simţ” ca pensia să nu mai poată depăşi ultimul venit.

El susţine că pentru un „sistem corect” de justiţie sau de educaţie magistraţii, profesorii trebuie bine plătiţi, adăugând că „problema este să primeşti ceva în schimb de calitate”.

„Buna măsură trebuie să fie într-un salariu bun al magistratului, într-o pensie bună şi într-un act de justiţie care să se regăsească în acele sume”, concluzionează ministrul, precizând că nu trebuie să existe „diferenţe atât de mari” între pensiile magistraţilor şi cele bazate pe contributivitate, transmite news.ro

Scandal în lumea justiției

Forumul Judecătorilor din România crictică privilegiile magistraților introduse de deputaţii din Comisia juridică în proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale. Potrivit forumului,avizul pe care CSM trebuie să-l dea la trimiterea în judecată a procurorilor şi judecătorilor reprezintă un privilegiu inadmisibil.

În acest sens, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie critică amendamentele introduse de deputaţii din Comisia juridică în proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale. Forumul susține că avizul pe care CSM trebuie să-l dea la trimiterea în judecată a procurorilor şi judecătorilor reprezintă un privilegiu inadmisibil. Conform asociației acest filtru va fi văzut de societate ca o „superimunitate”.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Comisia a adoptat mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin