E interzis comerțul ambulant cu păsări

Noile măsuri se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, şi au fost adoptate în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş.

Focar de gripă aviară

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, ferma având un efectiv de 180.000 de capete.

În cursul serii de vineri s-a decis suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei.

Păsărilor existente în focar au fost ucise, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, întreaga suprafaţă a fermei, precum şi utilajele şi mijloacele de transport vor fi dezinfectate, precizează ANSVSA.

În acest context, Petre Daea a reacționat imediat, precizând că trebuie să fim cu ochii în patru.

„Din nefericire, suntem mereu sub posibilitatea de atacare, de a fi îmbolnăvite animalele, păsările. Trebuie să intrăm în procedurile tehnice care se impun. Trebuie să veghem tot timpul! Nu trebuie lăsată doar pe mâna medicilor veterinari, pentru că impactul asupra economiei e formidabil, iar aceste boli sunt devastatoare în momentul în care ele prind teren în România.

Și, din nefericire, au prins teren. Rămân surprins și necăjit în același timp, pentru că ministrul Agriculturii este și medic veterinar și nu am putut vedea măsuri concrete.”, a spus acesta la Antena 3.