Se schimbă harta României? Anunţul care pune pe jar toată Europa cu privire la războiul politic dintre Maia Sandu și Igor Dodon.

Forţele occidentale vor putea acum să tragă Moldova în sfera lor de influenţă, consideră un expert în politici internaționale.

Se schimbă harta României? Chișinăul iese definitiv din sfera de influență a Moscovei

Expertul Institutului Internaţional de Studii Umanitare şi Politice (Moscova) Vladimir Bruter consideră că “ultimele decizii de la Chişinău pot fi considerate victoria finală a Occidentului în Moldova”.

El a declarat publicaţiei “Gazeta” despre acest lucru, comentând deciziile recente ale Curţii Constituţionale, care i-au permis preşedintelui Maia Sand să dizolve Parlamentul.

În opinia sa, “în cele din urmă, forţele occidentale vor putea acum să tragă Moldova în sfera lor de influenţă”.

“Pur şi simplu nu există oameni în Parlament care să poată rezista. Susţinătorii Maiei Sandu, care, desigur, este un politician absolut dependent, vor câştiga viitoarele alegeri”, a subliniat expertul.

El consideră că “partidul socialiştilor” al lui Igor Dodon, care s-a poziţionat ca un aliat al Moscovei, va trece în următorul Parlament, dar într-o formă semnificativ trunchiată”.

“Dodon este un ratat 100%. Nimeni nu vrea să voteze pentru o persoană care şi-a confirmat incapacitatea. Drept urmare, guvernul Moldovei, precum şi cel al Ucraina, va fi format în Occident, pe baza preferinţelor lor”, a rezumat Bruter, potrivit stiri.md.

”Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul”

În cadrul briefingului susținut imediat după semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului, Maia Sandu a chemat cetățenii să valorifice această șansă de revenire la normalitate:

”Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține parlamentul care pleacă. După alegeri, vom numi un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritate stabilă și vom îndrepta lucrurile în țară. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor.

Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului, pentru curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună.

Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să-l prelungească și să-l adâncească, pentru a putea fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune!”, a spus Maia Sandu.

Sursă foto: Dreamstime.