Se schimbă Codul Rutier în România!

Aceste mașini nu vor mai putea fi înmatriculate în România. Este vorba despre vehiculele furate din străinătate. Potrivit hotărârii de Guvern publicate în Monitorul Oficial, se introduc numerele de înmatriculare la primării. Acestea vor avea indicativ format din cifre, în locul abrevierii denumirilor localităților.

Scopul este o mai bună identificare în trafic. Totodată, permisul internațional de conducere va putea fi eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări, nu doar de asociația Automobil Club Român.

Aceste mașini nu vor mai putea fi înmatriculate în România

Hotărârea de Guvern a fost publicată miercuri, 13 septembrie, în Monitorul Oficial.

„Autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”, arată noile reglementări din Codul Rutier.

Se schimbă Codul Rutier în România! Vechea formă a legislației prevedea că interdicția de înmatriculare a autovehiculelor sau remorcilor era impusă de îndeplinirea a două condiții. Acestea trebuiau să fie reclamate ca fiind furate atât în România, cât și în străinătate. Totodată, trebuie să fi fost date în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române.

Prin urmare, multe dintre autoturismele furate în afara țării, dar aduse în România în vederea înmatriculării, nu erau reclamate autorităților române. Acest fapt, din punctul de vedere al MAI, ar fi putut conduce la concluzia că interdicția de înmatriculare nu era aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state.

Modificarea normelor actuale urmărește să corecteze mai multe probleme

Astfel, vechea formulă legislativă putea fi interpretată în sensul că erau excluse de la interdicția înmatriculării vehiculele care se încadrau doar într-una dintre situațiile menționate. Modificarea normelor actuale vine să corecteze această problemă.

În ceea ce privește numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente, respective cele cu numere galbene, culoarea acestora se va păstra. Totuși, noile numere de înregistrare vor conține un indicativ format din cifre. Abrevierea denumirii localității era considerată greu de identificat în trafic. Acest indicativ va fi stabilit ulterior prin ordin emis de ministrul afacerilor interne.

Vehiculele vizate sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării. Sunt vizate și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează de către consiliile locale.