Niccolo Caratelli a scris o opinie pentru La Stampa cu privire la situația din Italia în contextul pandemiei de COVID, dar și despre modul în care autoritățile gestionează situația.

Pozitiv la Covid, dar cu certificat verde valabil. Contagioşi, dar primiţi cu brațele deschise într-un restaurant sau o sală de teatru, într-un tren sau într-o sală de gimnastică. Se întâmplă din ce în ce mai des, mai ales pentru că acum, printre noile cazuri de Covid, se află şi persoanele vaccinate de mai mult timp care au o protecție redusă. 

Ministerul Sănătății a anunţat că este „gata să activeze sistemul temporar de revocare a certificării” și așteaptă „ca zilele următoare, Garantul de Confidențialitate să dea undă verde acestei iniţiative”.

Ministerul reamintește că momentan, revocarea nu este prevăzută de standardele europene, nefiind în vigoare în nicio țară, în timp ce o persoană pozitivă la virus care încalcă carantina, comite o infracțiune. Cert este că „falia” din sistemul de verificare a certificării a fost detectată deja de câteva săptămâni, fără să se găsească o soluție.

O lună de întârziere

Acum, ministrul Roberto Speranza ar putea pregăti o circulară specială, însă deja acum o lună, în timpul unei şedinţe la Cameră, ministrul sănătății explicase că „Dpcm din 17 iunie 2021 prevedea posibilitatea revocării certificărilor verzi, emise anterior, pe perioada bolii”. Prin urmare, era o mișcare deja planificată.

„Rămâne clar – a adăugat Speranza – că oricine a fost identificat ca fiind pozitiv la virusul Sars-Cov-2, este supus întotdeuna obligației legale de izolare fiduciară și, în consecință, posibilitatea de a folosi certificatul verde trebuie exclusă cu strictețe atunci cand proprietarul este cauza unor posibile infectări”.

Ministrul a mai precizat că împreună cu Regiunile studiează „posibilitatea prevederii unei duble variante de revocare, la sesizarea medicului, sau prin constatarea infectării graţie testelor moleculare”.

În schimb, pare să existe o problema de dificultate de comunicare între autoritățile sanitare regionale și Ministerul Sănătății, care, teoretic ar trebui să actualizeze un fel de „listă neagră” a noilor infectați conectați la aplicația VerificationC19, folosită pretutindeni pentru verificări.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, sau dacă, ici şi colo mai scapă un nume, certificatele continuă să fie valabile. Așa cum s-a întâmplat cu tânărul de 28 de ani din Milano, a cărui pozitivitate a fost constatată de medicul generalist și înregistrată de sistemul sanitar din Lombardia, şi care a încălcat carantina pentru a-și vizita iubita din Torino.

Sistemul de localizare nu a funcționat și nu s-a declanșat suspendarea temporară a certficatului, astfel încât băiatul a trecut fără probleme atât de controlul de la bordul trenului, cât și de cel de la sosirea la hotel. A fost descoperit de-abia abia după ce hotelul a trimis Poliţiei lista tuturor oaspeților şi când din baza de date a reieșit că persoana respectivă nu ar fi trebuit să fie acolo, ci acasă, în izolare.

Din Catania la Roma

În concluzie, persoanele vaccinate cu două doze, au un super Green Pass valabil 9 luni de la a doua injecție, însă se ştie deja că după 6 luni scade protecția împotriva virusului și riscul infectării este din nou real. Deseori, cu simptome ușoare sau chiar fără, deci fără semne evidente de boală: situaţie în care nu stai acasă pentru că ești bolnav, ci doar pentru a respecta legea și a nu pune în pericol sănătatea celorlalți. Pe scurt, o problemă delicată de simț civic.

Și este foarte verosimil să existe multe alte cazuri asemănătoare care nu sunt descoperite. În urmă cu câteva zile, de exemplu, o directoare din Catania, care verifică în fiecare zi valabilitatea Green Pass-ului profesorilor școlii sale, a raportat că a găsit un cuplu de profesori vaccinați, dar pozitivi pentru Covid.

În timp ce un cuplu de romani, izolaţi de mai bine de o săptămână, după două tampoane moleculare pozitive la Institutul Spallanzani, a avut permanent la dispoziţie certifictele verzi, perfect valabile și active. Ca să nu mai vorbim de toți aceia, și nu sunt puțini, care mai nou se testează singuri, cumpărându-şi kit-urile din farmacie: ce fac aceştia, dacă sunt pozitivi, se auto-raportează la ASL- Atoritatea Santară Locală, pentru a se supune testului molecular de confirmare?

Dacă nu o fac, comit o infracţiune, însă cu siguranţă nutresc speranța rezonabilă de a scăpa de această situaţie și de a putea continua să-și folosească peste tot certificatul îmbunătățit.