Raed Arafat vine cu o veste bună pentru români. După ce a prezentat noile restricții impuse de CNSU, șeful DSU a vorbit și despre restricțiile de circulația din afara localităților. Mai exact, Raed Arafat susține că nu vor fi aplicate astfel de restricții.

El a adăugat că măsura de a interzice părăsirea localității se aplică doar în localitățile carantinate. În celalte cazuri, cetățenii pot circula liberi, fără declarație.

“La acest moment, acest lucru (interdicția de ieșire din localitate – n.r.) nu a trecut prin Comitetul Național. Acest punct nu se aplică, nu va fi interdicție de ieșire din localitate”, a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Totodată, Raed Arafat a mai  precizat că în continuare se aplică măsurile de carantină la nivel local, dacă ele sunt propuse spre aprobare. Potrivit șefului DSU, interdicția circulației persoanelor în afara localităților cu o rată mai mare de 3 cazuri de COVID la mia de locuitori a fost una dintre propunerile făcute în ședința CNSU.

În același timp, Arafat a mai adăugat că CNSU a propus ca acolo unde rata este mai mare de 7 la mie, circulația în afara locuinței să fie restricționată începând cu ora 20:00.

Noi restricții în România

De menționat este faptul că, Guvernul a aprobat noile restricții pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Potrivit declarațiilor făcute de Raed Arafat, restricțiile au fost propuse de CNSU în urma unei ședințe purtate în crusul zilei de joi.

Noile măsuri adoptate vor intra în vigoare de vineri, odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial. 

Astfel, potrivit documentului propus de CNSU și adoptat de Guvern, în localitățile cu o incidență mai mare de 7,5 cazuri COVID la mia de locuitori va fi interzisă circulația în afara locuinței după ora 20:00, cu două ore mai devreme față de restul localităților.

Trebuie subliniat faptul că, aceași măsură se va aplica și în localitățile în care incidența este mai mare de 3,5 cazuri la mia de locuitori în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

În ceea ce privește funcționarea magazinelor, acestea vor fi închise de la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 3,5 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplică pe tot parcursul săptămânii.

Totodată, documentul adoptat de Guvern mai prevede închiderea sălilor de fitness în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mie.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin