Grupul Clever a solicitat tuturor partidelor politice să oprească finanţarea din bugetul statului a entităţilor media din grupul Realitatea Plus.

Grupul a susținut că au fost comise numeroase încălcări ale legii şi ale normelor audiovizuale prin promovarea „unor campanii de denigrare şi de linşaj mediatic”.

Se închide Realitatea?

În acest context, Iulian Bulai a fost întrebat dacă o televiziune care nu plăteşte bani la bugetul de stat şi a stat în insolvenţă ar avea dreptul să primească bani de la partide.

„Este interzis ca partidele politice să plătească reclamă neanunţată în mod corespunzător, în afara campaniei electorale”, a declarat Iulian Bulai la Prima News.

Acesta a subliniat că PSD şi PNL folosesc firme pentru a-şi cumpăra campanii de PR.

Firmele respective „cumpără reclamă în numele acestor partide”. Potrivit deputatului, este „aberant ca în statul român acest lucru să se întâmple”

„În principiu, PSD şi PNL folosesc firme pentru a-şi cumpăra campanii de PR, care aceste firme, fiind firme paravan, cumpără reclamă în numele acestor partide.

Asta se întâmplă şi este absolut aberant ca în statul român acest lucru să se întâmple, dar având un stat al cărui element de stat de drept este șubrezit, ca să nu spun că este total în derivă (…) lucrul ăsta se întâmplă şi instituţiile care ar trebui să îşi facă treaba ignoră acest lucru, anume CNA-ul, şi cred că ar putea să facă mult mai bine”, a mai spus Bulai.

De asemenea, deputatul a precizat că „se poate ajunge la o situaţie în care penalizând succesiv şi constant o televiziune care încalcă legea, să îi suspenzi dreptul de a emite, în aşa fel încât acea televiziune să devină nefuncţională”.

Există toate instrumentele să se ajungă la o situaţie de închidere

Iulian Bulai a spus că „există toate instrumentele să se ajungă la o situaţie de închidere de facto a televiziunii”.

„Lucrul acesta se poate, ţine fix de interpretarea şi de legiferarea pe care o face CNA în speţa respectivă, există toate instrumentele să se ajungă la o situaţie de închidere de facto a televiziunii, prin suspendare dreptului de a emite, lucrul acesta depinde de CNA”, a explicat Bulai.

Potrivit deputatului, există cadrul legislativ şi acest instrument şi se poate folosi.

„Dacă ajungi să penalizezi pe cineva cu pedeapsa maximă, nu pentru că vrei ci pentru că trebuie, pentru că nu există şi o voce critică şi alte surse, şi putere şi opoziţie, şi multe voci care să contrazică manipularea, atunci eşti parte a unui sistem care apără o televiziune care face propagandă, nu informare publică.

Iar ca să contracarezi această manipulare şi deformare a realităţii trebuie să ajungi până la sancţiunea maximă şi anume suspendarea emisiei, şi asta se poate, prin aplicarea legii”, a subliniat Bulai.

Deputatul USR a vorbit și despre solicitarea făcută de Grupul Clever. Astfel, a precizat că nu s-a ajuns acolo „pentru că nu există o majoritate reformatoare la CNA”.